Na hlavný obsah

Pelosiová chce rozšíriť spoluprácu s Taiwanom. Čína na ostrov uvalila sankcie

Peking si predvolal amerického veľvyslanca.

Pelosiová chce rozšíriť spoluprácu s Taiwanom. Čína na ostrov uvalila sankcie
Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vľavo) a taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (vpravo). Foto: ČTK/AP

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pri svojom stredajšom (3. 8.) vystúpení v taiwanskom zákonodarnom zbore uviedla, že by chcela rozšíriť s Taiwanom spoluprácu na parlamentnej úrovni.

Neskôr sa taktiež zišla a prezidentkou Cchaj Jing-wen, ktorá jej poďakovala za pevnú podporu. Čína, ktorá považuje ostrov za svoju súčasť, medzitým na Taiwan uvalila s platnosťou od stredy ekonomické sankcie a predvolala si amerického veľvyslanca v Pekingu.

„Taiwan je jednou z najslobodnejších spoločností na svete,“ vyhlásila Pelosiová v parlamente. Pri stretnutí s taiwanskou prezidentkou potom zdôraznila, že Spojené štáty Taiwan neopustia.

„Agresia proti demokratickému Taiwanu by mala obrovské dôsledky pre bezpečnosť celej indicko-pacifickej oblasti,“ vyhlásila Cchaj Jing-wen. „Taiwan neustúpi. Budeme brániť svoju zvrchovanosť,“ dodala.

Protest Číny

V reakcii na návštevu Pelosiovej si Čína predvolala amerického veľvyslanca v Pekingu Nicholasa Burnsa, aby mu vyjadrila svoj „silný protest“ a varovala USA, že „zaplatí cenu za svoje vlastné chyby“.

„Ide o nehorázny krok a jeho následky sú extrémne vážne,“ povedal čínsky viceminister zahraničia, ktorý Washington vyzval na prijatie „praktických opatrení, ktoré zvrátia nepriaznivé dosahy návštevy Pelosiovej na Taiwane“.

Okrem politických činiteľov sa podľa stanice BBC Pelosiová stretne aj so zástupcami občianskej spoločnosti, konkrétne tromi prominentnými prodemokratickými aktivistami, a zástupcami z obchodného sektoru.

Napríklad aj s Markom Liouom, predsedom najväčšieho taiwanského výrobcu polovodičových čipov TSMC.

BBC uviedla, že partnerstvo s taiwanskou firmou TSMC pomôže USA obnoviť narušený reťazec dodávok čipov, ktoré využívajú okrem iného aj v armádnom priemysle. Nový americký zákon týkajúci sa investícií do počítačových čipov označila Pelosiová za príležitosť pre ďalšie partnerstvo.

Sankcie

Čína medzitým na Taiwan uvalila ekonomické sankcie. Prerušila dodávky piesku na Taiwan a z ostrova, naopak, prestane dovážať citrusové ovocie a niektoré mrazené morské ryby.

Dvom taiwanským nadáciám tiež Čína už neumožní finančne spolupracovať so spoločnosťami a jednotlivcami v pevninskej Číne. Konkrétne ide o Taiwanskú nadáciu pre demokraciu a Taiwanský fond pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj.

Taiwanské ministerstvo obrany vyhlásilo, že avizované čínske vojenské cvičenia v okolí ostrova sú „snahou o zničenie regionálneho mieru a stability“. „Taiwan je vo zvýšenej pohotovosti a na cvičenie zareaguje včas a vhodne,“ povedal agentúre Reuters hovorca ministerstva obrany.

Pelosiová na Taiwan priletela v utorok (2. 8.) v popoludňajších hodinách. Čína na pristátie reagovala okrem iného oznámením niekoľkodňových vojenských cvičení s ostrou streľbou v šiestich rôznych oblastiach v okolí ostrova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet