Na hlavný obsah

Egypt sprostredkoval prímerie medzi Izraelom a predstaviteľmi Islamského džihádu

To malo neistý začiatok.

Egypt sprostredkoval prímerie medzi Izraelom a predstaviteľmi Islamského džihádu
Na snímke vlajka Egyptu. Foto: Pixabay

Militanti zo skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ) odpálili rakety na mesto Sderot v južnom Izraeli. Stalo sa tak len niekoľko minút po tom, ako v nedeľu (7. 8.) večer vstúpilo do platnosti ich prímerie s Izraelom. Informovali o tom izraelské médiá.

Spravodajský server The Times of Israel však v noci na pondelok (8. 8.) uviedol, že prímerie napriek „neistému začiatku“ zatiaľ zjavne trvá. Podľa správy strelu odpálenú z Gazy zachytil izraelský protiraketový systém Želená kupola.

Server Ynetnews písal o viacerých raketách vystrelených z pásma Gazy niekoľko minút po začiatku prímeria.

Uviedol tiež, že len krátko pred dohodnutým termínom zastavenia bojov militanti odpáli ďalšie rakety na juhoizraelské mesto Beerševa a obce pri hranici s Gazou. Izraelská armáda reagovala úderom na sklady rakiet, odpaľovacie zariadenia a ďalšie ciele PIJ.

Izraelská armáda v oznámení zverejnenom tri minúty po začiatku prímeria podľa agentúry AFP uviedla, že v reakcii na rakety vystrelené na izraelské územie „útočí na širokú škálu cieľov“ PIJ. V následnom vyhlásení doplnila, že „posledné“ údery vykonala o 23.25 h miestneho času (22.25 h SELČ).

Predstavitelia Izraela a Palestínskeho islamského džihádu potvrdili, že prímerie sprostredkované Egyptom sa začalo v nedeľu o 23.30 h miestneho času (22.30 h SELČ).

„Situácia je stále veľmi krehká a všetky strany vyzývam, aby dodržiavali prímerie,“ uviedol vyslanec OSN pre Blízky východ Tor Wennesland na twitteri. Uvítal tam prímerie, poďakoval Egyptu a prisľúbil pokračovať v snahe o naliehavé zníženie napätia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet