Na hlavný obsah

Indiana ako prvý štát USA prakticky zakázala interrupcie

Nové pravidlá začnú platiť od 15. septembra.

Indiana ako prvý štát USA prakticky zakázala interrupcie
Protestujúci proti zákazu potratov pred budovu zákonodarného zboru v Indianapolise v Indiane. Foto: TASR/AP

Americká Indiana v piatok (5. 8.) ako prvý štát USA od prelomového rozsudku Najvyššieho súdu týkajúceho sa interrupcií tieto zákroky prakticky zakázala.

Nové predpisy schválili zákonodarcovia v tomto republikánmi ovládanom štáte a krátko potom ich podpísal tamojší guvernér Eric Holcomb. Stalo sa to šesť týždňov po tom, čo Najvyšší súd USA zrušil ústavné právo na umelé ukončenie tehotenstva.

Agentúra AP napísala, že podľa nových pravidiel, ktoré začnú platiť 15. septembra, budú interrupcie úplne zakázané s výnimkou situácie, keď plod trpí chybami považovanými za smrteľné. Žena bude môcť tehotenstvo ukončiť, ak bude vážne ohrozené jej zdravie.

Výnimky sa vzťahujú aj na maloleté obete znásilnenia alebo incestu, ale len do desiateho týždňa tehotenstva. Podľa súčasného zákona môžu ženy s istými obmedzeniami ísť na potrat až 22 týždňov od poslednej menštruácie.

Potratová politika v Indiane sa stala predmetom záujmu koncom júna, keď do tohto štátu zo susedného Ohia prišlo desaťročné dievča, ktoré otehotnelo v dôsledku znásilnenia.

Vo svojom domovskom štáte zákrok podstúpiť nemohla, pretože tam sú potraty zakázané po šiestom týždni tehotenstva. Výnimky pre obete znásilnenia alebo incestu neexistujú. Dievča šesťtýždňovú hranicu prekročilo o iba tri dni.

Protest odporcov

Pred indianským Kapitolom v piatok protestovali odporcovia zákazu potratov a na zákonodarcov kričali, aby „sa hanbili“. „Neprestaneme bojovať, kým nebude mať každý prístup k starostlivosti týkajúcej sa potratov, do ktorej by nezasahovali politici,“ uviedla indianská pobočka Americkej únie občianskych práv (ACLU).

Voliči v Kansase tento týždeň v referende zamietli návrh na zmenu ústavy, ktorý by umožnil väčšinovo republikánskym zákonodarcom obmedziť, alebo úplne zrušiť právo na potrat. Išlo o prvé referendum o potratoch v USA od chvíle, keď najvyšší súd anuloval ústavné právo na ukončenie tehotenstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet