Na hlavný obsah

Kansas: Voliči v referende odmietli zákaz interrupcií

Proti sa vyslovilo takmer 60 % voličov.

Kansas: Voliči v referende odmietli zákaz interrupcií
Ilustračné foto - tehotná žena. Foto: RTVS

Voliči v americkom štáte Kansas v referende zamietli návrh na zmenu ústavy, ktorý by umožnil väčšinovo republikánskym zákonodarcom obmedziť alebo úplne zrušiť právo na interrupciu.

Ide o prvé referendum o potratoch v Spojených štátoch od chvíle, keď Najvyšší súd v júni anuloval ústavné právo na umelé ukončenie tehotenstva.

Americký prezident Joe Biden povedal, že „víťazstvo zástancov ľudských práv v takto konzervatívnom štáte preukazuje, že väčšina Američanov súhlasí, že by ženy mali mať prístup k interrupciám“.

„Kongres by mal načúvať vôli amerických občanov a obnoviť ochranu precedensu Roeová verzus Wade federálnym zákonom,“ uviedol Biden.

Referendum v Kansase prebehlo paralelne so straníckymi primárkami, v ktorých podporovatelia Demokratickej a Republikánskej strany vyberajú svojich kandidátov do novembrových kongresových volieb.

Po sčítaní 98 % hlasov je už isté, že sa Kansasania vyslovili proti zmene ústavy. Za zachovanie práva na interrupciu sa vyslovilo 59 % voličov. Takmer 41 % voličov podporilo odstránenie ochrany potratov zo štátnej ústavy, uvádza Edison Research. Účasť bola vyššia ako sa očakávalo.

„Mal by to byť skutočný budíček pre všetkých odporcov potratov,“ uviedol politológ Neal Allen z Wichitskej štátnej univerzity. „Keď bude úplný zákaz vyzerať ako reálna možnosť, tak príde hlasovať veľa ľudí a stratíte značnú časť umiernenejších zástancov obmedzenia práva na potrat,“ dodal.

Potratová turistika

Politickí analytici pritom očakávali, že obyvatelia v Kansase obmedzenie práva na potrat v referende schvália. Voliči republikánov majú totiž v primárkach tradične vyššiu účasť ako voliči demokratov a nezávislých, píše agentúra Reuters.

Kansas na rozdiel od iných bášt Republikánskej strany ihneď po zrušení ústavného práva nezaviedol prísne potratové reštrikcie. Možnosť ukončiť tehotenstvo v Kansase chráni štátna ústava od roku 2019, keď tak rozhodol miestny najvyšší súd.

Aktuálne štát umelé potraty povoľuje do 22. týždňa tehotenstva. Kansas sa stal cieľovou destináciou pre tehotné ženy, ktoré chcú svoje tehotenstvo umelo ukončiť.

V Oklahome či Missouri republikánski zákonodarcovia po rozhodnutí Najvyššieho súdu potraty zakázali, v prípade Missouri bez výnimky pre obete znásilnenia. V Texase tiež platia prísnejšie pravidlá.

Výsledok v Kansase dodá sebavedomie Demokratickej strane, ktorá očakávala prinajlepšom tesný súboj. A mnohí jej voliči drvivé víťazstvo tých, ktorí si želajú obmedziť interrupčné práva, uviedla stanica BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet