Na hlavný obsah

Konšpirátor, ktorý spochybňoval masaker na základnej škole, musí zaplatiť takmer 50 miliónov dolárov

Rodičov zabitého chlapca obťažovali jeho stúpenci.

Konšpirátor, ktorý spochybňoval masaker na základnej škole, musí zaplatiť takmer 50 miliónov dolárov
Konšpirátor Alex Jones. Foto: TASR/AP

Americký konšpirátor Alex Jones má zaplatiť rodičom šesťročného chlapca zabitého pri streľbe na základnej škole Sandy Hook pred takmer desiatimi rokmi celkovo 49,3 milióna dolárov (vyše 48 mil. eur).

Rozhodla o tom porota v súdnom procese, v ktorom od neho rodičia zabitého chlapca požadovali odškodné. Podľa agentúry AP je to prvýkrát, čo porota Jonesa uznala finančne zodpovedným za jeho lživé tvrdenia.

Dvanásťčlenná porota v texaskom Austine vo štvrtok (4. 8.) po dvojtýždňovom procese najprv rozhodla o náhrade škody 4,1 milióna dolárov (zhruba 4 mil. eur) a v piatok (5. 8.) o odškodnom s represívnou funkciou 45,2 milióna dolárov (vyše 44 mil. eur).

Celková suma priznaná v tomto prípade by mohla byť určujúca pre ďalšie žaloby proti Jonesovi, upozornila AP. Rodičia zastreleného chlapca Neil Heslin a Scarlett Lewisová požadovali najmenej 150 miliónov dolárov (vyše 146 mil. eur) za ohováranie a úmyselné spôsobenie citovej ujmy.

Jones po útoku na školu prostredníctvom svojich mediálnych kanálov vytrvalo priživoval konšpiračnú teóriu, že streľbu s 26 obeťami zinscenovali v snahe regulovať držanie zbraní a že rodičia zabitých detí sú „krízoví herci“.

Rodiny desiatich obetí ho neskôr zažalovali za ohováranie a súdy v dvoch amerických štátoch vlani rozhodli, že Jones vo veci nesie právnu zodpovednosť. To pripravilo pôdu pre sériu procesov, v ktorých poroty rozhodnú o výške odškodného, pričom súčasné pojednávanie je súčasťou prvého z nich.

Pri stredajšej (3. 8.) výpovedi Jones priznal, že jeden z najhorších masakrov na amerických školách bol skutočný. Svoje skoršie počínanie označil za nezodpovedné. Napriek odvolaniu svojich tvrdení o tragédii v Sandy Hook však pokračoval v používaní svojej platformy k útokom na porotcov a sudcov v tomto prípade, poznamenala BBC News.

Známa firma

Heslin a Lewisová na súde vypovedali, že ich Jonesovi stúpenci roky obťažovali. Hrozili im smrťou v mylnej viere, že o smrti syna klamú. Počas záverečnej reči ich advokát porotcu vyzval, aby Jonesa pohnali k zodpovednosti za to, že na smrti chlapca zarábal.

Jonesov obhajca pripustil, že jeho mandant a Infowars informovali o Sandy Hook „nezodpovedne“. Tvrdil však, že klient nie je zodpovedný za obťažovanie, podotkla agentúra Reuters.

Jones je už mnoho rokov jednou z hlavných tvárí krajne pravicovej konšpiračnej mediálnej scény v Spojených štátoch. Jeho organizácia Infowars ako „operáciu pod falošnou vlajkou“ nevykresľovala len masaker na škole Sandy Hook, ale aj ďalšie masové streľby.

Za nenávistné prejavy a obťažovanie ho v roku 2018 vykázali z najväčších sociálnych sietí sveta. Žaloby, ktorým aktuálne čelí, prezentuje ako útok na slobodu slova.

Na súde vypovedal, že akékoľvek odškodné nad dva milióny dolárov „by nás potopilo“. Podľa Jonesa jeho podnikanie poškodili zásahy veľkých internetových platforiem, jeho spoločnosť Free Speech Systems v júli vyhlásila bankrot.

Právnik Heslina a Lewisovej v stredu uviedol, že Jonesove zisky po vylúčení z facebooku a twitteru ďalej rástli. Jeho Infowars v roku 2018 miestami zarábalo vyše 800 000 dolárov (781 000 eur) denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet