Na hlavný obsah

Lietadlo s pozostatkami kardinála Tomka pristálo v Bratislave

Uctiť si ho môže v určitých hodinách aj verejnosť.

Lietadlo s pozostatkami kardinála Tomka pristálo v Bratislave
Na snímke zľava kardinál Jozef Tomko a Svätý Otec František sa zdravia počas stretnutia s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach. Foto: TASR

Pozostatky kardinála Jozefa Tomka sú už na Slovensku. Lietadlo s rakvou priletelo vo štvrtok (11. 8.) popoludní z Vatikánu na bratislavské letisko M. R. Štefánika.

Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa dopoludnia uskutočnila posledná rozlúčka so zosnulým Tomkom. Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František.

Verejnosť sa bude môcť s kardinálom Tomkom rozlúčiť v nasledujúcich dňoch v Bratislave aj Košiciach.

V piatok a sobotu (12. – 13. 8.) sa vystavia jeho pozostatky na verejnú úctu v Katedrále sv. Martina v Bratislave v čase od 9.00 do 12.00 h, následne sa uskutoční v obidva dni svätá omša.

V nedeľu a pondelok (14. – 15. 8.) bude telo Tomka v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Verejnosť si ho môže uctiť v nedeľu v čase od 16.00 do 21.00 h a v pondelok od 9.00 do 12.00 h. V oboch katedrálach sa umiestnia kondolenčné knihy.

Omša s pohrebnými obradmi sa uskutoční v utorok (16. 8.) so začiatkom o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Tomko bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko