Na hlavný obsah

Najväčší dopyt po nájomnom bývaní je v Bratislave a na východnom Slovensku

Do prieskumu sa zapojilo 3 000 ľudí.

Najväčší dopyt po nájomnom bývaní je v Bratislave a na východnom Slovensku
Na ilustračnej snímke výstavba nájomných bytov v obci Košická Polianka v okrese Košice-okolie. Foto: TASR

Štátne nájomné bývanie by malo byť o polovicu lacnejšie ako pri komerčných nájmoch. Najžiadanejšie nájomné byty sa nachádzajú v Bratislave, Košiciach a Prešove. Veľký dopyt je aj v Spišskej Novej Vsi, Trenčíne alebo Kežmarku. Vyplýva to z prieskumu, do ktorého sa zapojilo 3 000 ľudí.

„Ukázalo sa, že občania majú záujem najmä o trojizbové nájomné byty. Zrejme ľudia na východnom Slovensku počítajú s rodinami s väčším počtom detí, ktoré chcú mať,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Pre východ Slovenska je najnovšie dôležitá lokalita Valaliky, v ktorej ohlásila výrobu automobilka Volvo. Prieskum ukázal, že obyvatelia chcú bývať tak, aby im cesta do práce trvala maximálne pol hodiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sme rodina predstavila aj plán cenovej mapy nájomného. Pri určovaní jeho výšky úradníci vychádzali z priemernej hrubej nominálnej mzdy za každý región. „Ak investor podniká v oblasti štátom podporovaného bývania, toto je maximálna cena, ktorú môže pýtať od nájomcu,“ vysvetlil podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (nom. Sme rodina).

Avizovaný plán lacnejšieho bývania o 50 % oproti komerčnému nájmu považujú odborníci za optimistický. „Ak by to bolo naozaj o 50% lacnejšie, bol by to veľký úspech. Osobne skôr odhadujem menší rozdiel,“ uviedol riaditeľ Inštitútu urbánneho rozvoja Juraj Suchánek.

Cenová mapa nájomného bývania je teraz v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Holý avizuje, že register záujemcov o takéto byty by mohol začať fungovať od novembra alebo decembra tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko