Na hlavný obsah

The Beatles považovali Deža Hoffmanna za najväčšieho fotografa na svete

Dožil by sa 110 rokov.

The Beatles považovali Deža Hoffmanna za najväčšieho fotografa na svete
Na snímke fotograf Dežo Hoffmann. Foto: Rodinný archív Deža Hoffmanna /TRIGON PRODUCTION

Od narodenia popredného slovenského fotografa a kameramana Dezidera (Deža) Hoffmanna uplynulo 110 rokov.

Medzinárodne známym sa stal predovšetkým ako dvorný fotograf liverpoolskeho hudobného kvarteta The Beatles. Pred objektívom mu však pózovali i legendy ako Charlie Chaplin, Marilyn Monroeová, Frank Sinatra, Marlene Dietrichová, Sophia Lorenová, Cliff Richard, Marlon Brando, Tom Jones, Stevie Wonder, Louis Amstrong, Mick Jagger, Diana Ross, Bob Dylan, Dusty Springfield, Johnny Cash, Pink Floyd, David Bowie, Elton John či Raquel Welch.

Na snímke Dežo Hoffmann. ZDROJ: Rodinný archív Deža Hoffmanna /TRIGON PRODUCTION

Dezider Hoffmann sa narodil 24. mája 1912 v Banskej Štiavnici. Ako píše oficiálna stránka fotografa, s rodičmi býval v dome Pod Červenou studňou, no potom, čo otec zomrel, sa presťahovala matka so synom do Žiliny. Dežo tu chodil do ľudovej školy, neskôr sa vyučil za typografa.

Vojenskú službu absolvoval v Piešťanoch. Potom sa vybral do Prahy, kde sa zoznámil aj s hviezdou nemého filmu, Hedou Kieslerovou, ktorá mu otvorila dvere do sveta kamier. Dostal príležitosť v štábe kameramana Otta Hellera v ateliéroch AB štúdia.

Spolupracoval s Capom aj Hemingwayom

Stal sa kameramanom spoločnosti 20th Century Fox. V roku 1936 ho vyslali na reportáž do Barcelony, kde zo dňa na deň vypukla Španielska občianska vojna. Zoznámil sa tam s Robertom Capom a Ernestom Hemingwayom a spoločne pracovali na reportážach počas celej občianskej vojny.

Cesta k zoznámeniu sa s liverpoolskymi „chrobákmi“, viedla cez prácu kameramana nakrúcajúceho Mussoliniho inváziu v dnešnej Etiópii, členstvo v interbrigadistickom novinárskom združení počas občianskej vojny v Španielsku až po účasť v britskom kráľovskom letectve v druhej svetovej vojne.

Pečiatka fotogara Deža Hoffmanna. ZDROJ: Rodinný archív Deža Hoffmanna /TRIGON PRODUCTION

V Španielsku sa Hoffmann oženil, no nikdy o tom veľa ľudí nevedelo. Nehovoril o tom, pretože pri prejazde vojnovým frontom mu manželku zastrelili len niekoľko týždňov po svadbe. Po tejto rane nasledovala ďalšia. A to vážne zranenie – strelné poranenie lebky.

„Dežo bol trikrát zranený. Tretí raz to bolo veľmi vážne, lebo ho strelili do hlavy a na nejaký čas stratil pamäť,“ uviedol pre Rádio Regina Západ teoretik fotografie Marián Pauer, ktorý o ňom napísal knihu.

Najväčší fotograf pop scény

V roku 1962 sa stal dvorným fotografom legendárnej skupiny The Beatles. Hoffmann bol s Beatles pri nahrávaní ich prvého albumu aj pri ich rozhlasových i televíznych začiatkoch. Najvýznamnejšie obdobie jeho tvorby, 60. roky 20. storočia, ho zaradili medzi najväčších fotografov pop scény všetkých čias.

„Stal sa ich priateľom a poradcom a vyprodukoval fotografie, ktoré sa stali ikonickými. Jeho fotografie mapujú cestu Beatles od neznámej kapely, ktorá sa dostala k nahrávaniu prvej platne, až po roky beatlemánie a svetovej slávy, a to všetko z pohľadu človeka, ktorý bol naozaj blízko, bližšie, než ktokoľvek iný,“ uviedol grafický dizajnér Pearce Marchbank.

Jeho prístup k fotografii v 60. rokoch minulého storočia bol v Británii podľa Mariána Pauera revolučný. „Pretože využíval autentické svetlo a vniesol pohyb do fotografie. Navyše vedel vystihnúť pravý okamih, kedy cvaknúť,“ priblížil v rozhovore na Rádiu Slovensko.

Slová Paula McCartneyho hovoria za všetko: „Boli sme presvedčení, že Dežo bol najväčší fotograf na svete.“ 

Pamätné je vyjadrenie speváka skupiny Animals Erica Burdona, ktorý vyhlásil: „Každý chcel mať vtedy také fotky, ako mali Beatles.

Ako pripomína Rádio Devín, pred jeho objektívom sa postupne vystriedali Animals, Kinks, Rolling Stones, Cream, Pink Floyd, The Who, Jimi Hendrix a mnohí a mnohí ďalší. Za tri desaťročia vytvoril viac ako milión záberov.

Sprostredkoval najväčšie hviezdy pre Bratislavskú lýru

Napriek rýchlemu životnému štýlu a vysokému pracovnému zaťaženiu si vždy našiel čas na návštevu rodného Slovenska a spoluprácu so svojimi rodákmi.

Pomáhal s medzinárodným festivalom populárnych piesní – Bratislavskou lýrou. Sprostredkoval pre ňu špičkové svetové hviezdy, ktoré boli vtedy na vrchole svojej popularity, ako The Tremeloes, The Shadows, The Beach Boys, Cliff Richard a či Sandie Shaw.

Jeho spolupráca s Lýrou začala približne v polovici šesťdesiatych rokov pri stretnutí s vedúcim koncertnej prevádzky Jánom Siváčkom v Cannes. „Napriek tomu, že veľkú časť svojho života prežil v zahraničí, vždy hovoril, že sa cíti Slovákom. A dal to najavo aj tým, ako pomáhal Bratislavskej lýre,“ poznamenal Pauer.

Dežo Hoffmann zomrel 26. marca 1986 v Londýne v Spojenom kráľovstve.

Film o jeho živote

V koprodukcii TRIGON PRODUCTION, RTVS a Českej televízie vznikol aj film o tomto svetoznámom fotografovi. Finančne ho podporil Audiovizuálny fond.

Celovečerný dokumentárny film pod príznačným názvom Dežo
Hoffmann – fotograf Beatles sa rodil takmer 12 rokov a nakrúcal sa 7 rokov.

„Dokument o Dežovi je filmom, na realizácii ktorého sme museli prekonať pravdepodobne najväčšie množstvo prekážok. Keď sme však poodhalili peripetie jeho života, zistili sme, že jeho životný príbeh bohato nasýti aj hraný film. Lebo v jeho príbehu sa odrazilo celé 20. storočie so všetkými civilizačnými vzostupmi a pádmi,“ priblížil producent Patrik Pašš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko