Na hlavný obsah

Po výbuchu v prístave Guayaquil vyhlásili v Ekvádore výnimočný stav

Organizovaný zločin je pre krajinu narastajúcim problémom.

Po výbuchu v prístave Guayaquil vyhlásili v Ekvádore výnimočný stav
Ilustračná snímka-ekvádorskí vojaci pri zásahu proti organizovanému zločinu. Foto: TASR/AP

 Po nedeľňajšom (14. 8.) výbuchu v prístavnom meste Guayaquil, pri ktorom prišlo o život najmenej 5 ľudí a 16 bolo zranených, vyhlásil ekvádorský prezident Guillermo Lasso 30-dňový výnimočný stav. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

„Nedovolíme organizovanému zločinu, aby ovládol krajinu,“ napísal Lasso na Twitteri. Dodal, že na obnovenie kontroly nad mestom nasadia všetky bezpečnostné zložky.

Výbuch, ktorý vláda pripisuje organizovanému zločinu, zničil aj osem domov a dve vozidlá. Podľa denníka El Universo bolo počuť aj streľbu.

Minister vnútra Patricio Carrillo uviedol, že päť mŕtvych bolo identifikovaných a nikto z nich nemá záznam v registri trestov. Explóziu pripísal „žoldnierom organizovaného zločinu„, ktorí sa podieľajú na nezákonnom obchodovaní s drogami. „Je to vyhlásenie vojny štátu,“ konštatoval Carrillo na Twitteri.

Organizovaný zločin je pre Ekvádor rastúcim problémom

Neskôr na tlačovej konferencii povedal, že útok bol zameraný na miestneho obyvateľa s prezývkou Cucaracha (Šváb). Tento a ďalší muž s prezývkou Júnior majú údajne kontakty na zločinecký gang Los Tiguerones.

Prezident Lasso vyhlásil v apríli z dôvodu narastajúceho násilia výnimočný stav v provincii Guayas, ktorej je Guayaquil hlavným mestom. Už predtým sa objavili správy o výbuchoch mimo väznice a telefonátoch o uložení bômb v budovách súdov.

V 2021 septembri zahynulo pri krvavých bojoch gangov vo väznici neďaleko Guayaquilu 118 ľudí. Od februára 2021 si takéto násilie vyžiadalo najmenej 400 obetí.


Väznice v Ekvádore, podobne ako v iných krajinách Latinskej Ameriky, sú preplnené. Mnohé z nich ovládajú gangy a  uväznení šéfovia zločineckých organizácií ich riadia odtiaľ.

Podľa najnovších údajov Organizácie Spojených národov pochádzalo 6,5 % všetkého zhabaného kokaínu na svete v roku 2020 z Ekvádora, ktorý má necelých 18 miliónov obyvateľov. Na 100 000 ľudí tam v roku 2021 pripadlo 14 vrážd. Tento počet sa od roka 2020 takmer zdvojnásobil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet