Na hlavný obsah

Poľsko chce obmedziť vydávanie víz ruským občanom

Stotožňuje sa s tým aj Slovensko.

Poľsko chce obmedziť vydávanie víz ruským občanom
Na snímke hlavné námestie v Krakove. Foto: TASR

Poľsko zvažuje, že po vzore Estónska a Lotyšska obmedzí vydávanie víz ruským občanom. Podporuje tiež, aby Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila ďalšie sankcie na Rusko.

„Poľsko pracuje na koncepcii, ktorá umožní nevydávať víza Rusom,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Piotr Wawrzyk v nedeľu (14. 8.) pre agentúru PAP. Rozhodnutie podľa neho padne v najbližších týždňoch.

K novým opatreniam EÚ proti Rusku by podľa Wawrzyka mohlo patriť pozastavenie platnosti zmluvy o zjednodušenom vydávaní víz pre ruských občanov. „Proti tomu sú však veľké členské štáty vrátane Nemecka, Francúzska a Holandska,“ povedal Wawrzyk.

Dodal, že Poľsko rokuje s ostatnými členskými krajinami a zistilo, že okrem troch pobaltských štátov sa s jeho názorom stotožňujú aj Slovensko a Česko. Nemecko a tiež Európska komisia odmietajú zastavenie vydávania turistických víz pre Rusov, približuje DPA.

Lotyšsko a Estónsko už k zmene pristúpili

Estónska vláda v uplynulom týždni rozhodla, že ruskí občania nebudú môcť od 18. augusta vstupovať do krajiny so schengenskými vízami vydanými Estónskom. Výnimkou budú Rusi, ktorí žijú v Estónsku alebo idú navštíviť príbuzných.

Vstupovať do krajiny budú môcť aj ruskí občania s vízami vystavenými inými členskými štátmi EÚ. Lotyšsko zastavilo vydávanie víz Rusom na neurčitý čas.

Lotyšské veľvyslanectvo v Moskve prijíma žiadosti o víza len od ruských občanov, ktorí sa chcú zúčastniť na pohrebe blízkeho príbuzného v Lotyšsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet