Na hlavný obsah

Zelenskyj opätovne vyzval štáty EÚ, aby prestali udeľovať víza Rusom

EÚ sa podľa neho nemá stať supermarketom.

Zelenskyj opätovne vyzval štáty EÚ, aby prestali udeľovať víza Rusom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu vyzval štáty Európskej únie, aby prestali udeľovať víza Rusom. EÚ by sa podľa neho nemala stať „supermarketom“ otvoreným každému, kto má prostriedky do neho vstúpiť, informovala agentúra Reuters.

Zelenského návrh sa netýka Rusov, ktorí potrebujú ochranu. A to preto, že riskujú svoju slobodu či životy v boji proti politike ruského prezidenta Vladimira Putina. „Musia existovať záruky, že ruskí vrahovia či spolupáchatelia štátneho teroru nebudú využívať schengenské víza.“ Vyhlásil ukrajinský prezident vo svojom nočnom prejave.

Nesmieme zničiť európske hodnoty

„Nesmieme ale pritom zničiť základnú myšlienku Európy – naše spoločné európske hodnoty. Európa sa nesmie premeniť na supermarket, kde nie je dôležité, kto vstúpi dovnútra. Kde bude hlavné len to, či ľudia za tovar zaplatia,“ poznamenal Zelenskyj.

S podobnou výzvou prišiel ukrajinský líder už v pondelkovom (8. 8.) rozhovore s denníkom The Washington Post. „Obyvatelia (Ruska) si vybrali túto vládu a nebojujú proti nej, nehádajú sa s ňou, nekričia na ňu,“ vyhlásil vtedy. Práve uzatváranie hraníc je podľa neho najdôležitejšia sankcia proti Rusku. Ako Zelenskyj dodal, Rusi by si mali žiť vo vlastnom svete, kým nezmenia svoje myslenie.

Ukrajinský prezident ešte musí získať pre svoju výzvu podporu medzi hlavnými únijnými hráčmi. Ako však uviedol, potešila ho podpora zo strany baltských krajín a Českej republiky, ktorá teraz EÚ predsedá. Jeho návrh vraj podporuje aj Fínsko. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento týždeň Zelenského slová odsúdil s tým, že „akýkoľvek pokus izolovať Rusov alebo Rusko je proces, ktorý nikam nevedie“.

Česko ako prvé plošne zakázalo vydávanie víz Rusom

O plošnom pozastavení víz pre ruských občanov členskými štátmi EÚ ako o ďalšej účinnej sankcii hovoril tento týždeň český minister zahraničia Jan Lipavský. Ako uviedol vo vyjadrení pre ČTK, otázku chce otvoriť na rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ na konci augusta v Prahe.

Česko ako prvý členský štát EÚ plošne pozastavilo vydávanie víz pre občanov Ruska, a to deň po začatí invázie na Ukrajinu, teda 25. februára. Zákaz trvá doteraz, neskôr ho Česko uvalilo tiež na bieloruských občanov, v oboch prípadoch s výnimkou humanitárnych prípadov.

Doteraz platí, že Rusi môžu na víza udelené napríklad Fínskom bez prekážok cestovať do väčšiny z 26 krajín schengenského priestoru voľného pohybu.

Rusi sa kvôli sankciám, ktorými EÚ reagovala na februárovú ruskú inváziu na Ukrajinu, nemôžu do krajín EÚ dostať letecky, ale často jazdia práve do Fínska či Estónska, odkiaľ už prípadne môžu letecky pokračovať do ďalších európskych destinácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet