Na hlavný obsah

Požiare v celej Európe spálili tento rok plochu približne o veľkosti Košického kraja

Rok 2022 by mal byť v počte požiarov rekorný.

Požiare v celej Európe spálili tento rok plochu približne o veľkosti Košického kraja
Lesný požiar. Foto: TASR/AP

Plamene po celej Európe tento rok spálili plochu takmer takú veľkú ako Košický kraj. Sucho a extrémne vysoké teploty navyše môžu podľa odborníkov spôsobiť, že tento rok bude z hľadiska ničivých lesných požiarov rekordný, napísal denník The Guardian.

Podľa európskeho informačného systému EFFIS horelo od januára do polovice augusta na celom kontinente 659 541 hektárov pôdy, čo je najviac za toto obdobie od roku 2006, keď začal viesť záznamy.

Počet doteraz spálených hektárov pôdy je o 56 % vyšší ako predchádzajúci rekord z roku 2017. Vtedy za rovnaké obdobie zhorelo 420 913 hektárov, za celý rok to potom bolo 988 087 hektárov. Tento rok by plamene mohli spáliť viac ako milión hektárov pôdy.

Plocha spálenej pôdy je dvojnásobná než priemer

Z údajov vyplýva, že celková plocha spálenej pôdy v Európe v tomto roku sa oproti priemeru rokov 2006 až 2021 zdvojnásobila. Kumulatívny počet požiarov je viac ako štvornásobný oproti priemeru za rovnaké obdobie.

Historicky sa sezóny požiarov v Európskej únii týkali hlavne krajín v oblasti Stredozemného mora. Od roku 2010 však plamene zasahujú aj štáty strednej a severnej Európy, kde predtým neboli obvyklé, uviedol koordinátor zo systému EFFIS Jesús San-Miguel.

Najviac postihnuté je tento rok zatiaľ Španielsko, kde zhorelo 244 924 hektárov pôdy. Nasleduje ho Rumunsko s 150 528 hektármi a Portugalsko s 77 292 hektármi. Vo Francúzsku požiare zatiaľ zasiahli viac ako 60 000 hektárov pôdy.

Extrémne nebezpečenstvo požiarov

Európska agentúra pre monitorovanie atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) minulý týždeň varovala, že veľká časť západnej Európy čelí „extrémnemu“ nebezpečenstvu požiarov. Podľa agentúry emisie z lesných požiarov prekonali vo Francúzsku a Španielsku všetky rekordy.

Francúzske médiá uviedli, že prezident Emmanuel Macron sa čoskoro stretne s hasičmi. Má s nimi prerokovať stratégiu boja proti lesným požiarom. Rozhovor bude prevenciou po tom, ako sa záchranným tímom podarilo tento víkend zvládnuť rozsiahly požiar v juhozápadnom departemente Gironde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet