Na hlavný obsah

Premiéri Heger a Morawiecki otvorili nový prepojovací plynovod medzi Slovenskom a Poľskom

Poskytne nezávislosť od ruského plynu celej Európe.

Premiéri Heger a Morawiecki otvorili nový prepojovací plynovod medzi Slovenskom a Poľskom
Premiér Eduard Heger (OĽANO) a generálny riaditeľ spoločnosti Eustream Rastislav Ňukovič počas obhliadky hraničnej preberacej stanice plynovodu neďaleko slovensko-poľskej hranice v máji 2022. Foto: TASR

Prepojenie severu s juhom je „strategická investícia“. Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki pri piatkovom (26. 8.) otvorení prepojovacieho plynovodu Poľsko-Slovensko. Nazval ho plynovodom mieru, na rozdiel od plynovodov Nord Stream 1 a 2, ktoré „priviedli Európu k destabilizácii“.

Nový plynovod povedie plyn zo severozápadného na juhovýchodné Poľsko a pokračovať bude na Slovensko, do Rakúska, Maďarska, Rumunska a na Ukrajinu. Celkovo zatiaľ dokončili 860 kilometrov tohto plynovodu.

Nezávislosť od ruského plynu

„Chceme, aby bola EÚ ako celok bezpečná, a to aj za podpory Poľska,“ uviedol premiér Morawiecki. „Prepojenie sever-juh nám poskytuje nový pocit bezpečia a slobody, nebudeme ďalej závislí od ruského plynu,“ doplnil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Na Slovensko bude prostredníctvom nového plynovodu tiecť plyn z Nórska, ale tiež skvapalnený plyn z poľských prístavov, dodal Heger. Podľa premiérov sa potrebuje Únia zbaviť závislosti od ruského plynu čo najskôr.

Dostupnosť plynu v Európe bola podľa Morawieckeho jedna veľká úloha. Druhou je však cena plynu, ktorú „nám v súčasnosti diktuje Kremeľ“. Ceny plynu dosiahli absolútny rekord, čo je podľa neho dôkazom bankrotu nemeckej politiky kupovania lacného plynu z Ruska. Otvorením nového plynovodu vznikol nový spôsob, ako sa vyhnúť ruskému vydieraniu, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika