Na hlavný obsah

Ceny plynu na európskom trhu presiahli 300 eur za MWh

Rekordy lámu aj ceny elektriny.

Ceny plynu na európskom trhu presiahli 300 eur za MWh
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Veľkoobchodná cena plynu na európskom trhu vo štvrtok (25. 8.) presiahla 300 eur za megawatthodinu (MWh). Informuje o tom agentúra ČTK.

Vo virtuálnom obchodnom centre TTF (Title Transfer Facility) v Holandsku sa vo štvrtok ráno cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodávkou v septembri zvýšila o viac ako šesť percent na takmer 316 eur za MWh. Počas predchádzajúcich dvoch dní bola relatívne stabilná.

Zemný plyn bol drahší len bezprostredne po vypuknutí vojny na Ukrajine, keď jeho cena začiatkom marca nakrátko vzrástla na 345 eur za MWh, ale v ten istý deň opäť klesla pod 200 eur za MWh.

Trh vyhodnocuje ďalšie prerušenie dodávok ruského plynu do Európy prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1. Rusko oznámilo, že od 31. augusta zastaví dodávky cez Nord Stream na tri dni. To vyvolalo obavy, že ak sa dodávky po prerušení neobnovia, už aj tak značne obmedzený tok plynu z Ruska by sa mohol úplne zastaviť.

Rastúce ceny plynu prispievajú aj k nárastu cien elektriny. Cena termínového kontraktu na elektrinu na burze EEX v Lipsku v stredu (24. 8.) uzavrela na rekordnej úrovni 709 eur za MWh. Za posledné dva týždne tak cena vzrástla približne o 50 %.

„Plyn je stále potrebný (na výrobu elektrickej energie), a to čoraz viac, pretože výroba vo vodných a jadrových elektrárňach je veľmi nízka,“ povedal Fabian Ronningen, analytik spoločnosti Rystad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika