Na hlavný obsah

V Odre po hromadnom úhyne rýb nenašli ortuť. Testy odhalili vysokú slanosť

O údajnej prítomnosti ortuti informoval zástupca nemeckej strany.

Vzorky vody v rieke Odra podľa nemeckých úradov ukázali po hromadnom úhyne rýb značné znečistenie ortuťou. Povedal to v piatok (12. 8.) ráno rozhlasovej stanici RBB šéf odboru životného prostredia v braniborskom okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer. Nedostatok kyslíka ako príčinu úhynu miestne úrady od začiatku odmietajú, uviedla agentúra DPA.

V sobotu (13. 8.) poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová informácie o prítomnosti ortuti v Moskve vyvrátila. Laboratórne testy vykonané po hromadnom úhyne rýb v rieke Odre podľa nej odhalili vysokú salinitu (slanosť), avšak žiadnu ortuť.

Ako poľská ministerka uviedla, analýzy vzoriek odobratých v rieke v Poľsku aj v Nemecku ukázali zvýšené hodnoty soli. Komplexné toxikologické štúdie však aj naďalej prebiehajú. Ako Moskva napísala na twitteri, výsledky testov získané z Nemecka tiež doteraz neukázali na vysoké hodnoty ortuti.

Úhyn rýb znepokojil úrady

O úhyne začali rybári hovoriť už koncom minulého mesiaca a teraz množstvo mŕtvych rýb počítajú v tonách. Napríklad poľské povodie Odry v stredu (10. 8.) uviedlo, že z rieky vylovili okolo päť ton uhynutých rýb.

Hromadný úhyn rýb v hraničnej rieke znepokojil v posledných dňoch nemecké a poľské úrady, ktoré skúmajú vzorky vody a stav rieky priebežne kontrolujú.

„Od včerajšieho (štvrtkového) večera máme prvé výsledky. Síce ich ešte nemáme oficiálne, ale naozaj to ukazuje na masívne zaťaženie ortuťou ako faktor,“ tvrdil v piatok (12. 8.) Beyer. „Či je to jediný faktor, nevieme,“ dodal predstaviteľ miestnej správy.

Správa okresu pritom od začiatku zavrhla domnienku, že za úhynom rýb by mohol byť nedostatok kyslíka. „V tejto chvíli už to vieme,“ povedal Beyer. „Máme dokonca, úplne neobvykle, v Odre viac kyslíka,“ dodal úradník.

O pôvode ortuti sa špekulovalo

O pôvode ortuti, ktorá sa mala nachádzať v rieke sa podľa Beyera veľa špekulovalo. Záznamy o znečistení prichádzajúcom zjavne z Poľska neboli hlásené prostredníctvom príslušných výstražných systémov.

Nemecké úrady tak mohli reagovať až vo chvíli, keď už nastal úhyn rýb, tvrdil Beyer. Podľa poľských úradov spôsobilo úhyn pravdepodobne priemyselné znečistenie rieky.

„Z rôznych meraní, ktoré sme okamžite vykonali, vieme, že Odrou prešla 30-centimetrová vlna vody,“ poznamenal k tomu Beyer. „Ešte nevieme na 100 percent, či je to tá vlna, ktorá so sebou priviedla aj tieto jedovaté látky,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet