Na hlavný obsah

Slovensko trápi nedostatok vody. Hrozí, že vo viacerých obciach z kohútikov nepotečie

Zlá situácia je na Záhorí a celom východnom Slovensku.

Slovensko trápi nedostatok vody. Hrozí, že vo viacerých obciach z kohútikov nepotečie
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Obyvatelia viacerých obcí na Slovensku musia pre dlhodobé sucho šetriť vodou. Vodárne odporúčajú pre slabý tlak a nenaplnené podzemné zdroje nepolievať záhrady, neumývať autá a nenapúšťať bazény pitnou vodou.

Zlá situácia je v obciach na Záhorí i vo všetkých okresoch východného Slovenska. Do viacerých obcí dodávajú vodárne pitnú vodu v cisternách.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) pravidelne monitoruje stav zásob cez deväť menších závodov. Hladiny vody klesajú a dodávky sú komplikovanejšie vo všetkých okresoch Prešovského a Košického kraja.

„Najviac ohrozenými oblasťami sú obce, ktoré nie sú napojené na verejný vodovod a zásobovanie pitnou vodou riešia domovými studňami, ktoré vysychajú. Starostovia sa preto na nás obracajú s požiadavkou dodávky pitnej vody cisternami,“ uvádza vo vyjadrení VVS.

Ide napríklad o obec Hrušov v Rožňavskom okrese, či Žehňa v Prešovskom okrese. Na východe Slovenska sa hovorí aj o vybudovaní nového vodného zdroja, ktorý by zvládol obslúžiť celý región.

Rekonštrukcia nepomôže

Podobne sú na tom aj iné oblasti na Slovensku. Napríklad v Dolnom Lopašove v Piešťanskom okrese bol ešte minulý týždeň prameň pitnej vody taký slabý, že nepokrýval spotrebu pre obec s tisíc obyvateľmi. Na druhej strane Malých Karpát, vo Veľkých Levároch, zas staré vodovody nezvládali tlak vody a vo večerných hodinách sa nedostala do kohútikov.

Starosta Richard Nimsch hovorí o zlepšení, ale aj o šetrení. „Najmä pri vysokých teplotách je potrebné zvážiť používanie vody. Nespoliehame sa na to, že keď zrekonštruujeme celý vodovod a vykopeme ďalšiu studňu, že budeme mať vody viac.“

Podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) je výdatnosť prameňov výrazne nižšia ako roky predtým. Napríklad tri pramene na Záhorí ju majú na úrovni 25 litrov vody za sekundu. Minulý rok to bol dvojnásobok – vyše 51 litrov. Dôvodom je málo zrážok v kombinácii s teplým počasím a veľkou spotrebou.

„V niektorých obciach reálne hrozí nedostatok vody vo verejných vodovodoch. Ak sa výdatnosť vody nezlepší a ľudia nebudú vodou šetriť, v niektorých obciach voda nepotečie, alebo len v určitú časť dňa,“ tvrdí Peter Podstupka, hovorca BVS.

Aj Stredoslovenská vodárenská spoločnosť hovorí o problémoch s dodávkami pitnej vody. V niektorých oblastiach stav označila za najhorší za posledných desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál