Na hlavný obsah

Ďalšie obce prichádzajú o vodu. V obci Podhorie vysychá miestny vodovod

Obec vyhlásila mimoriadnu situáciu.

Ďalšie obce prichádzajú o vodu. Obmedzujú nielen užívanie pitnej vody, ale niekde už ju musia dovážať cisternami. Obec Podhorie neďaleko Banskej Štiavnice vyhlásila mimoriadnu situáciu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V obci Podhorie pri Banskej Štiavnici začal z dôvodu pretrvávajúceho sucha vysychať miestny vodovod. Obec musí vodu kupovať a v cisternách prevážať do vodojemu, ktorý kapacitne nestačí.

„Momentálne je vodojem prázdny, to znamená, že čo dotečie to nám odtečie. Je znížená hladina, prameň vody a podľa toho musíme zabezpečiť dovoz ďalšej, aby sa neznížila hladina, lebo tým pádom by nastali poruchy,“ vysvetľuje Tomáš Magula, správca miestneho vodovodu.

Voda len na nevyhnutné účely

Ľuďom nariadili používať vodu len na nevyhnutné účely. Platí, samozrejme, zákaz polievania záhrad, umývania áut či napĺňania bazénov.

„Keďže nám výrazne klesá hladina vo vodojeme, nesmieme dopustiť, aby sa nám zavzdušnil vodojem. Preto musíme vodu dopĺňať, aby sa uchránil vodojem, aby sa uchránila vodovodná sieť a tiež aby ľudia mali vodu,“ hovorí Dana Lóžiová (nezávislá), starostka obce Podhorie.

Pre obec s vyše 300 obyvateľmi a 130 000 ročným rozpočtom je to značná finančná záťaž. Dúfajú, že im zvýšené náklady na vodu pomôže vykompenzovať štát.

Problém s nedostatkom vody musia riešiť aj v Banskej Štiavnici obyvatelia mestskej časti Banky. V prevažne chatovej oblasti vyschli ľuďom studne a pitnú vodu čerpajú priamo z cisterny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny