Na hlavný obsah

Smer-SD odovzdal podpisy potrebné na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách

Strana žiada prezidentku, aby referendum vyhlásila na 29. októbra.

Smer-SD odovzdal podpisy potrebné na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách
Predstavitelia Smeru-SD prichádzajú do Prezidentského paláca s petičným hárkami k referendu o predčasných voľbách. Foto: SITA

Strana Smer-SD v stredu (24. 8.) odovzdala v Prezidentskom paláci 406 000 podpisov pod petičnými hárkami, ktoré sú potrebné na vyhlásenie referenda. Pri tejto príležitosti požiadala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby referendum vyhlásila. Referendum sa týka dvoch otázok.

Prvá otázka znie, či si občania Slovenskej republiky želajú, aby aktuálna vláda podala demisiu. Druhá je v nasledovnom znení – „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady (NR) SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR?“

Predseda strany Robert Fico sa za pomoc pri zbere podpisov poďakoval občanom a politickým subjektom. Uviedol, že zber podpisov sa začal v polovici júna a aktuálne opozícia disponuje s hárkami o počte 406 039 podpisov, čo je viac ako ústavou požadovaných 350 000 podpisov na vyhlásenie referenda.

„Celkovo sme obdržali asi 435 000 až 437 000 tisíc podpisov. Avšak kvôli tomu, aby bolo všetko v poriadku, sme sa rozhodli časť podpisov vyradiť. V niektorých hárkoch pri podpisoch totiž chýbali elementárne údaje, ako napríklad adresa, mesto alebo podpis,“ priblížil Fico.

Hlave štátu chcú ponechať dostatočný časový priestor na vyhlásenie referenda. Jeho termín požadujú na 29. október 2022, kedy sa konajú spojené komunálne a župné voľby.

Podľa Fica prezidentka už raz referendum zmarila, keď sa so žiadosťou obrátila na Ústavný súd. Dúfa však, že tentokrát bude petičná akcia úspešná a referendum o predčasných voľbách bude realitou.

Zuzana Čaputová má teraz 30 dní na to, aby všeľudové hlasovanie vyhlásila, alebo dala znenie niektorej z navrhovaných otázok na preskúmanie Ústavnému súdu. „Zamestnanci prezidentskej kancelárie teraz budú kontrolovať a overovať pravosť podpisov. Na konci tohto overovania ich musí ich byť 350 000. Potom sa dostaneme aj k politickým otázkam a ďalšiemu postupu pani prezidentky,“ vysvetlil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Otázky sú ústavne problematické

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) považuje navrhované referendové otázky o páde vlády a zmene Ústavy SR za ústavne problematické. Vyhlásila to po stredajšom rokovaní vlády.

„Otázky považujem za ústavne problematické. Robert Fico to ako právnik určite veľmi dobre vie. Urobil veľkú aktivitu s ľuďmi. Teraz to bude mať na stole pani prezidentka. Postavil ju pred ťažkú politickú otázku,“ podotkla.

Ako uviedla, rozumie úvahám o legislatívnom zakotvení možnosti predčasných volieb. „Je dobré, aby sme k tomu mali dobrú ústavnoprávnu úpravu. Je dobré, aby sa to robilo nie pod politickými pojmami-dojmami,“ dodala.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) poznamenal, že ak je Fico vo vláde, považuje referendum za protiústavné. Keď je v opozícii, považuje ho za nevyhnutné.

Moje odložené články

Najčítanejšie