Na hlavný obsah

Stavebníctvo v júni kleslo o 4,1 %. Ide o najvyšší prepad odvetvia v tomto roku

Poklesli aj práce na inžinierskych stavbách.

Stavebníctvo v júni kleslo o 4,1 %. Ide o najvyšší prepad odvetvia v tomto roku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stavebná produkcia v júni pokračovala v striedaní nárastu a poklesu produkcie v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom. Do mínusu sa odvetvie dostalo, pretože poklesla rozhodujúca nová výstavba vrátane rekonštrukcií a modernizácií. Z hľadiska typu stavieb dvojciferne poklesli aj práce na inžinierskych stavbách.

Stavebná produkcia realizovaná podnikateľskými subjektami registrovanými na Slovensku v júni 2022 medziročne klesla o 4,1 %. Dosiahla hodnotu takmer 534 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia o 5 % nižšia ako v máji 2022. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Práce na opravách a údržbe vzrástli

Jún bol tak tretím mesiacom tohto roka, kedy stavebníctvo v stálych cenách vyprodukovalo menej ako v rovnakom období pred rokom. Súčasne v júni zaostávanie dosiahlo najvyššiu tohtoročnú hodnotu.

Výsledok počas júna ovplyvnil najmä medziročný pokles podielovo významnejšej novej výstavby v tuzemsku o 4,4 %. Práce na opravách a údržbe medziročne síce vzrástli o 3,7 %, ale pretože majú menšinový podiel na celkovej produkcii, nedokázali posunúť celkovú bilanciu odvetvia do plusu.

Z hľadiska výrobného zamerania vývoj ovplyvnil vysoký, takmer 18 % prepad produkcie na inžinierskych stavbách, ktoré významne prevýšili vplyv pozitívneho nárastu prác na budovách v tuzemsku o 1,7 %.

Výrazný prepad inžinierskych stavieb

Inžinierske stavby tvoria síce len necelú tretinu tuzemských výkonov stavebníctva, ich prepad bol však teraz tak významný, že ovplyvnil výsledok celého odvetvia.

Medziročný rast o 4,5 % zaznamenali tiež práce v zahraničí. Stavby realizované za hranicami SR sa podieľali na celkovom objeme stavebnej produkcie 10 %.

V súhrne za prvých 6 mesiacov roka 2022 dosiahla stavebná produkcia 2,6 mld. eur, čo je po zohľadnení inflácie v stálych cenách približne rovnaká hodnota ako pred rokom. Mierne stúpol výkon domácej novej výstavby (o 0,4 %), ako aj práce na opravách a údržbe o 0,9 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko