Na hlavný obsah

Do Náhorného Karabachu už mieria ruskí vojaci

Dohoda nepredpokladá prítomnosť Turkov, znie z Kremľa.

Do Náhorného Karabachu už mieria ruskí vojaci
Ruskí mierotvorcovia nastupujú do vojenského lietadla na neznámom mieste v Rusku 10. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Dohoda o ukončení arménsko-azerbajdžanskej vojny o Náhorný Karabach, ktorú v noci utorok (10. 11.) podpísali Arménsko, Azerbajdžan a Rusko, predpokladá iba rozmiestnenie ruských mierových jednotiek, nie jednotiek z Turecka. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

Podľa Ankary aj Moskvy bude úloha Turecka pri monitorovaní prímeria v Náhornom Karabachu predmetom ďalších rokovaní. Azerbajdžanský prezident predtým uviedol, že členom mierovej misie bude aj Turecko, ktoré je spojencom Baku.

Text dohody (v ruskom jazyku) na svojich stránkach zverejnil úrad ruského prezidenta Vladimira Putina. Turecko v ňom nie je spomenuté v žiadnom kontexte.

Monitorovacie centrum

Prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev po podpísaní dohody s Arménskom uviedol, že turecké vojská budú pôsobiť v monitorovacom centre mierovej misie v Náhornom Karabachu. O počte vojakov neinformoval.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov potvrdil, že zriadenie monitorovacieho centra pre dodržiavanie prímeria je predmetom samostatného rokovania. Dodal ale, že stredisko by malo vzniknúť na azerbajdžanskom území, nie na území Náhorného Karabachu. „Vo zverejnenej dohode o niečom takom nie je ani slovo. Tri strany sa na tom nedohodli, rozmiestnenie tureckých vojakov v Karabachu nebolo dohodnuté,“ dodal Peskov.

Podľa tureckého ministra zahraničia Mevluta Čavušoglua vedie Ankara rozhovory o svojej úlohe pri monitorovaní prímeria. „Budeme pokračovať v monitorovaní vývoja na bojisku aj za rokovacím stolom. Teraz je otázka, ako sa bude monitorovanie a kontrola (dodržiavania dohody o prímerí) vykonávať. O týchto témach budeme konať,“ povedal novinárom šéf tureckej diplomacie.

Päťročná misia

Trojstranná dohoda uzavretá medzi ruským prezidentom Putinom, jeho azerbajdžanským náprotivkom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom predpokladá, že bojujúce strany zostanú na doterajších pozíciách.

Ruské ministerstvo obrany už začalo v Náhornom Karabachu rozmiestňovať kontingent 1 960 vojakov, 90 bojových vozidiel pechoty a 380 jednotiek špeciálnej a automobilovej techniky. Mandát bude mať misia na päť rokov s možnosťou jej predĺženia o ďalších päť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet