Na hlavný obsah

Vysoké ceny energií môžu spôsobiť rast nezamestnanosti

Mnohé podniky musia prepúšťať zamestnancov.

Vysoké ceny energií môžu spôsobiť rast nezamestnanosti
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvyšujúce sa ceny a hrozba pozastavenia výroby v energeticky náročných firmách môžu spôsobiť rast nezamestnanosti. Analytici upozorňujú, že nie každý zamestnanec sa dokáže rekvalifikovať a nájsť si novú prácu. Hrozí aj masívny odchod pracovnej sily do zahraničia.

Problémy hlásia aj malí a strední podnikatelia. Ministerstvo práce chce pracovné príležitosti na Slovensku udržať. Odkazuje však, že ak sa to nepodarí, úrady práce situáciu zvládnu. Rezort hospodárstva pripravuje kompenzácie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Slovalco v Žiari nad Hronom, Oravské ferozliatinárske závody, Convatec v Michalovciach – to je iba niekoľko zo zamestnávateľov, ktorí hovoria o prepúšťaní. Analytik Ján Košč z iniciatívy Pracujúca chudoba hovorí, že časť zamestnancov odíde do zahraničia a časť sa dokáže rekvalifikovať. Nájdu sa však aj takí, ktorí budú musieť využiť podporu štátu.

„Celoživotné vzdelávanie je na Slovensku jedným z najslabších v celej Európskej únii. Otázkou je, o akých nezamestnaných pôjde. Ak sú to starší ľudia, tak tí už majú väčší problém sa rekvalifikovať než tí mladší,“ doplnil Košč.

Kvalifikovaní zamestnanci o prácu neprídu. Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov upozorňuje, že štát nepredstavil kompenzačné schémy, nezamestnaných preto môže pribúdať. Neexistuje ani žiadne opatrenie.

„Ktoré by zabezpečilo dočasné zníženie ceny elektrickej energie v podstate pre celý podnikateľský sektor, pretože sa to netýka len priemyslu. Môže sa stať, že dosahy na trh práce budú omnoho tvrdšie,“ vysvetlil Hošták.

Rezort práce má náhradný plán

Rezort práce chce pracovné miesta udržať. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v súvislosti s hlinikárňou Slovalco sľubuje využiť všetky možnosti. Ak by však k prepúšťaniu došlo, šéf rezortu má náhradný plán.

„Vyčlenili sme dostatočné finančné prostriedky na úradoch práce, aby sme ľuďom pomohli udržať sa v zamestnaní. V prípade, že to pre časť z nich nebude možné, vytipovávame zamestnávateľov v tomto regióne, ktorí chcú novú kvalifikovanú pracovnú silu,“ spresnil Krajniak.

Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek hovorí, že pripravujú schému pomoci. Nielen pre energeticky náročné podniky, ale aj pre malých a stredných podnikateľov.

„Európska komisia povedala, kde sa vieme hýbať, ak chceme pomáhať podnikom. Sú tam dve kategórie aj v elektrine, aj v plyne v závislosti od spotreby a od toho, aká strata sa vytvára práve pre vysoké ceny. Toto je schéma štátnej pomoci, ktorá je aplikovateľná,“ priblížil Galek.

Konkrétne opatrenia chcú predstaviť na budúci týždeň. Firmy tvrdia, že ak im štát nepomôže, odstavenie výroby a prepúšťanie budú definitívne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika