Na hlavný obsah

O prácu neprídu len zamestnanci hlinikárne Slovalco

Dotkne sa to aj firiem, ktoré s nimi spolupracujú.

Ukončenie výroby hliníka v Žiari nad Hronom ovplyvní stovky pracovných miest v regióne. Okrem Slovalca chcú prepúšťať aj dodávateľské firmy.

Závod od septembra končí s výrobou hliníka pre vysoké ceny energií. Hutníci sa odvolávajú na nedostatočnú pomoc zo strany štátu. Nespokojní obyvatelia regiónu vyšli aj do ulíc.

Stovky žltých prilieb položených pred úradom vlády. Aj takto chceli vyjadriť protestujúci svoj nesúhlas s odstavením výroby hliníka v Slovalcu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


O prácu príde v najbližších mesiacoch 300 zamestnancov hlinikárne. Prepúšťanie sa však dotkne aj firiem, ktoré so Slovalcom spolupracujú.

,,Podľa nezávislej štúdie, ktorá sa vypracovala, je zhruba 2 500 zamestnancov napojených v subdodávateľských reťazcoch na Slovalco,“ hovorí hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž.

Slovalco položilo na kolená rapídne zdražovanie elektriny. Hoci prísľuby ministrov boli rôzne, kľúčovú novelu zákona, vláda doposiaľ neprijala. Hutníci žiadali, aby sa naspäť do priemyslu dostávala väčšia čiastka z predaja emisných povoleniek.

,,My nežiadame o žiadnu dotáciu, žiadame len to, aby boli podmienky na podnikanie také, aké sú napríklad v Nemecku,“ avizuje generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

Súčasťou protestu pred úradom vlády bolo aj odovzdanie petície. Viac ako 8 000 signatárov v nej apeluje, aby bol čo najrýchlejšie prijatý zákon, ktorým sa kompenzácie pre energeticky náročné podniky, priblížia k ostatným európskym krajinám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny