Na hlavný obsah

Železnice Slovenskej republiky chystajú odpredaj polikliniky v centre Bratislavy

V dvoch kolách predaja sa kupec zatiaľ nenašiel.

Železnice Slovenskej republiky chystajú odpredaj polikliniky v centre Bratislavy
Na snímke poliklinika Tehelná. Foto: TASR

Železnice Slovenskej republiky chystajú odpredaj polikliniky v centre Bratislavy. V dvoch kolách predaja sa kupec nenašiel, a tak by ju v septembri mali dať na trh po tretí raz. Novému Mestu však hrozí strata ďalšieho zdravotníckeho zariadenia – polikliniky Tehelná. Za jej záchranu vznikli občianske iniciatívy aj petícia.

V budove, ktorú v súčasnosti vlastnia Železnice Slovenskej republiky sídli nemocnica s poliklinikou a ubytovňa. V zdravotníckom zariadení majú ambulancie všeobecní lekári, špecialisti a lôžkové oddelenie. Budova bola najskôr na predaj za necelých 20 miliónov eur, neskôr sumu znížili o milión.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Tretie kolo vyhlásia v septembri

„V ostatnom ponukovom konaní, ktoré sa uzatváralo 15. augusta neboli doručené žiadne ponuky. Železnice teda od marca tohto roka neevidujú žiadnu ponuku na odpredaj polikliniky v Bratislave,“ píšu železnice v stanovisku.

Tretie kolo plánujú vyhlásiť v septembri. Jedným zo záujemcov o budovu by mohol byť magistrát hlavného mesta. Podľa slov hovorkyne kúpu nateraz neplánujú. So železnicami sa však chcú dohodnúť na vysporiadaní pozemkov. Pripravovaný materiál by mal obsahovať zámeny pod cestami a železnicami.

„Ide o prvý balík majetkového usporiadania. V následných balíkoch bude možné riešiť aj iné nehnuteľnosti tak, ako boli prioritizované vo vzájomných rokovaniach so ŽSR,“ uviedla za magistrát mesta Dagmar Šmuková.

Na kúpu nemajú peniaze

Bratislave hrozí aj strata ďalšej polikliniky – Tehelnej v Novom Meste. Spor sa ťahá už niekoľko mesiacov. Proti odpredaju budovy vo vlastníctve štátneho MH Manažmentu sú občania. Vyše 3 500 z nich už podpísalo online petíciu.

Kúpiť polikliniku v širšom centre mesta však nechce mestská časť ani kraj. Tvrdia, že na to nemajú peniaze. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) sa k téme stretol s primátorom hlavného mesta Matúšom Vallom.

„Samozrejme, neplánujeme túto budovu kúpiť, ale trváme na tom, aby sa v nej aj naďalej poskytovala zdravotná starostlivosť,“ vyhlásil minister.

Bližšie detaily rokovania ani jeden z nich neprezradil. Ministerstvo zdravotníctva ešte pred pár týždňami, podľa slov hovorkyne, o možnosti kúpy polikliniky Tehelná informovalo Univerzitnú nemocnicu v Bratislave. Tá však budovu nechce. Ponuky budú uzatvárať v septembri. Zatiaľ nie je jasné, či sa polikliniky podarí predať a či budú naďalej plniť funkciu zdravotníckych zariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál