Na hlavný obsah

Politici chcú sprísniť tresty pre opitých vodičov: Povinná práca, resocializačný program aj väzenie (anketa)

Pri marihuane by, naopak, presadzovali, aby pri menších množstvách išlo o priestupok.

Politici chcú sprísniť tresty pre opitých vodičov: Povinná práca, resocializačný program aj väzenie (anketa)
Na snímke policajti a príslušníci Hasičského a záchranného zboru zasahujú pri dopravnej nehode na Zochovej. Foto: TASR

Prísnejšie podmienky pre vrátenie vodičského preukazu, verejnoprospešné práce, systém trestných bodov, povinný resocializačný program či dokonca krátky pobyt za mrežami.  Aj takéto tresty navrhujú politické strany pred voľbami pri alkohole za volantom.

V otázke vysokých trestov pri skutkoch spojených s marihuanou sú politici, naopak, pripravení zmierňovať pravidlá. Prechovávanie menšieho množstva látky pre vlastnú spotrebu by radi videli iba ako priestupok. Výnimkou je hnutie Republika, ktoré by na súčasnej právnej úprave nič nemenilo.

Nedostatočné tresty za alkohol

Alkohol za volantom sa podpisuje pod množstvo dopravných nehôd. V pamäti zostáva mimoriadne tragická nehoda na bratislavskej Zochovej. Niektoré strany v tomto smere volajú po sprísnení trestov, ďalšie vidia väčší zmysel v prevencii.

Podľa Demokratov sú súčasné tresty nedostatočné. „Navrhujeme sprísnenie podmienok pre vrátenie vodičského oprávnenia po závažnom porušení pravidiel cestnej premávky. V našom volebnom programe uvádzame, že zavedieme sankciu výkonu verejnoprospešných prác a súčasne aplikáciu pravidla „trikrát a dosť“,“ uviedla strana v stanovisku.

Viliam Karas z KDH by takisto sprísnil postih za trestné činy spáchané v stave ťažkej opitosti. „Je namieste zaviesť aj krátkodobé tresty odňatia slobody s povinným resocializačným programom,“ navrhol.

Po zmene výšky trestov volá aj Hlas-SD. Lucia Kurilovská tiež navrhuje využívanie alternatívnych trestov. „Predovšetkým trestu povinnej práce a začať uplatňovať aj krátkodobý nepodmienečný trest odňatia slobody,“ spresnila.

Jaroslav Spišiak z Progresívneho Slovenska vidí cestu vo zvyšovaní pokút. Jeho strana však má v oblasti zvýšenia bezpečnosti dopravy aj iné priority. „ Za dopravné priestupky presadzujeme bodový systém po vzore ČR, ktorý funguje na základe sčítania trestných bodov,“ priblížil Spišiak a dodal, že jeho strana chce tiež investovať do siete stacionárnych radarov.

„Tresty by mali byť určite prísnejšie, aby boli natoľko odstrašujúce, aby sa takéto prípady viac nestali,“ pridala sa v stanovisku Sme rodina.

Prísnejšie tresty si vie predstaviť aj hnutie Republika, zamerať sa chce skôr na zvýšenie prevencie a osvety. Debatu o sprísnení trestov pripúšťa aj Peter Deďo (SNS), dodáva však, že to nemusí stačiť a svoju úlohu by mala zohrať aj spoločnosť. „Ani prísnejšie potrestanie páchateľov nám už nepomôže odstrániť následky, ktoré svojím nezodpovedným konaním spôsobili. Preto je skôr potrebné spoločenským odsúdením definitívne presvedčiť ľudí, aby po požití alkoholu nesadali za volant,“ uviedol Deďo.

Mária Kolíková zo strany Sloboda a Solidarita si nemyslí, že alkohol za volantom vyriešia zmeny v trestnej politike. „ Riešenie je v dôslednej prevencii a stíhaní podľa súčasných pravidiel,“ uzavrela.

Prísne tresty za marihuanu

V posledných rokoch sme boli svedkami vysokých trestov či rokov strávených vo väzbe za skutky spojené s marihuanou. Viaceré strany sa zhodujú, že právna úprava by sa v tomto smere mala zmeniť.

Najďalej chce v tejto téme zájsť Progresívne Slovensko. „Presadzujeme nielen dekriminalizáciu marihuany, ale aj možnosť pestovania maximálne piatich rastlín pre vlastnú potrebu, rovnako ako umožnenie používania marihuany na lekárske účely,“ uviedol podpredseda strany Martin Hojsík.

Strany SNS, Sme rodina či KDH zdôrazňujú, že hoci nevylučujú zmeny v trestoch, s legalizáciou nesúhlasia.

„Do budúcna je možné uvažovať o tom, že malé neoprávnené prechovávanie marihuany označíme len za priestupok. Tým by sme bežných užívateľov marihuany už vôbec neriešili v rámci trestného konania a od týchto takýmto spôsobom odľahčili preťažený slovenský súdny systém,“ pripustil Peter Deďo (SNS).

„Príde nám neprípustné, že vďaka aktuálnej právnej úprave majú ľudia pomaly vyššie tresty za jedného jointa ako za zabitie. To je absolútne proti logike, takže takto by to určite nemalo fungovať,“ uviedla v stanovisku Sme rodina.

„Niektoré najmenej závažné formy, napr. prichytenie s malou dávkou marihuany, by malo byť možné riešiť aj cez režim priestupkov. Následky trestu by nemali byť pre páchateľov a ich rodiny mnohonásobne horšie, ako spôsobuje samotné užívanie ľahkej drogy,“ vyhlásil exminister spravodlivosti Viliam Karas (KDH).

Dlhodobo volá po novej trestnej politike jeho predchodkyňa Mária Kolíková (SaS). „Osobitne tresty za marihuanu sú drakonické a musia sa radikálne zmeniť. Neprimeranou dĺžkou trestných konaní trpí aj obvinený, najmä, ak je vo väzbe, ale aj spoločnosť pri sledovaní korupčných trestných káuz, ktoré nevedia skončiť,“ dodala.

K novelizácii trestných sadzieb sa prikláňa aj Lucia Kurilovská (Hlas-SD). „Trestné sadzby drogových trestných činov, ale aj spôsob posudzovania je ustanovený neprimerane,“ skonštatovala.

„Máme za to, že prísne tresty si zaslúžia výrobcovia a predajcovia. Dekriminalizáciu marihuany považujeme za ďalší, logický krok,“ pridali sa Demokrati.

Republika je jediná zo strán, ktoré majú podľa prieskumov šancu dostať sa do parlamentu, ktorá neplánuje v súčasnej politike presadzovať žiadnu zmenu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko