Na hlavný obsah

Americký senátor navrhuje zakázať v USA interrupcie po 15. týždni

Návrh nemá šancu na schválenie.

Americký senátor navrhuje zakázať v USA interrupcie po 15. týždni
Ilustračná snímka - na bilborde sa píše, že "interrupcia zabíja deti a ubližuje ženám". Foto: Eye Ubiquitous/Profimedia

Významný republikánsky senátor Lindsey Graham v utorok (13. 9.) predložil návrh zákona, ktorým by sa vo všetkých 50 štátoch USA zakázalo vykonávanie interrupcií po 15. týždni tehotenstva.

Ako dodala agentúra AFP, návrh, ktorý nemá šancu na schválenie v Senáte ovládanom demokratmi, sa okamžite dostal pod paľbu kritiky Bieleho domu i demokratických zákonodarcov.

Právo na vykonanie interrupcie je v USA v centre pozornosti od júna, keď Najvyšší súd zrušil ústavné právo na tento zákrok. Rozhodnutie o jeho povolení ponechal na jednotlivé štáty americkej únie.

Návrh zákona, ktorý predložil republikán Graham zastupujúci v Senáte štát Južná Karolína, by na celoštátnej úrovni znemožnil interrupcie po 15. týždni. Okrem prípadov znásilnenia, incestu alebo vtedy, ak by šlo o záchranu života matky.

Graham, spojenec bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, uviedol, že takýto zákon by USA na federálnej úrovni dostal do stavu, že by boli „pomerne konzistentné so zvyškom sveta“.

Horúca téma

Grahamov návrh zákona by však ponechal v platnosti ešte prísnejšie obmedzenia potratov, ktoré od rozhodnutia Najvyššieho súdu prijali v približne desiatke konzervatívnych štátov americkej únie.

Súčasne by tento zákon obmedzil možnosti na vykonanie interrupcie vo viacerých štátoch vedených demokratmi, v ktorých tento zákrok v súčasnosti povoľujú aj po 15. týždni tehotenstva.

Právo na potrat sa stalo horúcou témou kampane pred novembrovými voľbami. Tie rozhodnú o budúcom zložení Snemovne reprezentantov, o tretine Senátu a určia guvernérov v 36 štátoch a troch teritóriách.

Grahamov krok je zjavným pokusom o nájdenie „zlatej strednej cesty“. Chce potlačeniť potenciálny odpor voličov k Republikánskej strane pre jej tvrdý postoj k interrupciám, uzavrela AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet