Na hlavný obsah

Výpoveď podalo už takmer 2 000 lekárov

Väčšinou sú z kľúčových oddelení nemocníc.

Výpoveď podalo už takmer 2 000 lekárov
Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto: TASR

Predseda lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský vo štvrtok (29. 9.) oznámil, že výpoveď podalo doposiaľ už 1 948 lekárov a ich počet stále stúpa. Ide o lekárov z 27 nemocníc po celom Slovensku.

Visolajský spresnil, že väčšinou ide o lekárov z univerzitných a fakultných nemocníc, ale pridali sa aj menšie krajské a súkromné zdravotnícke zariadenia. Dodal, že zväčša sú to lekári z kľúčových oddelení.

„Bez týchto lekárov nie sú schopné veľké nemocnice fungovať,“ upozornil. Povedal, že sú medzi nimi traumatológovia, gynekológovia, internisti či lekári z novorodeneckých oddelení. Výpovede podali aj lekári z Ukrajiny či tretích krajín, ktorí na Slovensku pôsobia.

Šéf odborárov zdôraznil, že s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) či ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) rokovali o požiadavkách vyše roka, no žiadnu dohodu im vláda nepredložila.

Avizoval, že lekári stiahnu svoje výpovede až vtedy, keď im vláda predloží návrh memoranda, ako bude plniť požiadavky odborárov a lekárov na zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva.

Heger vyzval na prehodnotenie výpovedí

Lekárov opätovne vyzval, aby prehodnotili svoj zámer odísť zo slovenského zdravotníctva, aj premiér Heger. Verí, že „zdravý rozum a zodpovednosť by mali mať navrch nad očakávaniami, že sa za krátky čas podarí vyriešiť bolesti sektoru zdravotníctva“.

Zároveň netají, že hromadné výpovede nepovažuje za fér. Odvoláva sa pritom na to, že práve jeho vláda prináša po dlhých rokoch ignorovania problémov zmeny, ktoré majú zabezpečiť skvalitnenie zdravotníctva, vrátane lepších podmienok pre tých, ktorí v ňom pracujú.

„Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi v hre o váš zaslúžený komfort,“ dodal. Zdôraznil tiež, že spoločný cieľ a tým i požiadavky lekárov nie je možné splniť z večera do rána.

Rezort zdravotníctva prekvapili tvrdenia predstaviteľa lekárskych odborov ohľadom nezáujmu vedenia rezortu o lekárov. Podľa rezortu minister Lengvarský a štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská v posledných dňoch osobne navštívili zdravotníkov v Prešove, Košiciach, Bratislave.

„Ešte závažnejšie je tvrdenie, že rezort nič nerobí, len čaká na počet výpovedí,“ povedal Lengvarský. Ministerstvo podľa neho rokuje nielen s lekármi, ale aj so zástupcami ďalších zdravotníckych povolaní.

Ministerstvo je otvorené novej požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ) o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve.

„Požiadavka síce prišla len tento pondelok (26. 9.), ministerstvo už na druhý deň poskytlo a zverejnilo záväzný odpočet krokov s konkrétnymi dátumami realizácie,“ dodal minister.

Ubezpečil, že ministerstvo bude pri príprave memoranda maximálne súčinné. „V skorej dobe sa budeme s LOZ vzájomne informovať, aké sú konečné požiadavky a akým spôsobom majú byť plnené,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko