Na hlavný obsah

Guterres vymenoval nového vyslanca OSN v Líbyi

Bude ním bývalý senegalský minister Abdoulay Bathily.

Guterres vymenoval nového vyslanca OSN v Líbyi
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada (BR) OSN schválila v piatok (2. 9.) bývalého senegalského ministra a diplomata Abdoulaya Bathilyho za nového vyslanca OSN v Líbyi. Stalo sa tak deň po tom, čo ho do tejto funkcie nominoval generálny tajomník OSN António Guterres. Informuje agentúra AP.

Tento post nebol obsadený od 23. novembra 2021, keď z neho po desiatich mesiacoch odstúpil slovenský diplomat Ján Kubiš.

Niekoľko kandidátov navrhnutých Guterresom následne buď neprešlo hlasovaním v BR OSN, alebo ich odmietli predstavitelia Líbye či susedných krajín.

Začiatok v novej funkcii nebude mať ľahký ani Bathily, keďže líbyjská prechodná vláda poslala podľa AP Guterresovi list, v ktorom protestuje proti jeho nominácii.

Podľa Guterresa však Bathily so sebou prináša 40-ročné skúsenosti z pôsobenia v politike. Vo svojej rodnej krajine bol ministrom životného prostredia a energetiky. Tiež viac ako 30 rokov vyučoval dejiny na univerzite a zastával vysoké pozície v OSN. V roku 2021 pôsobil ako nezávislý expert v rámci misie v Líbyi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet