Na hlavný obsah

Kombinácia orchestrálnej hudby s prvkami elektroniky sa pre neho stala typickou

Hans Zimmer skomponoval hudbu do vyše stovky filmov.

Kombinácia orchestrálnej hudby s prvkami elektroniky sa pre neho stala typickou
Nemecký producent a skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer. Foto: TASR/AP

Narodil sa 12. septembra 1957 vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku. Počas dospievania sa presťahoval do Londýna, kde navštevoval školu Hurtwood House. Podľa jeho slov sa hudba stala jeho najbližším priateľom po otcovej predčasnej smrti.

Žije v Los Angeles s manželkou Suzanne a má štyri deti, z toho jedno z predchádzajúceho manželstva. V pondelok oslavuje 65. narodeniny.

Geniálny Hans Florian Zimmer skomponoval hudbu do vyše stovky filmov, jeho cesta do Hollywoodu však nebola priamočiara. Kým sa naplno začal venovať filmovej hudbe, bol aj súčasťou pop music. Spolupracoval napríklad so skupinou The Buggles, ktorú preslávil hit Video Killed the Radio Star.

Preslávila ho hudba z filmu Rain Man

V roku 1980 nadviazal v Londýne spoluprácu s filmovým skladateľom Stanleym Myersom, ktorý okrem iného zložil hudbu k filmu Lovec jeleňov (The Deer Hunter, 1978). Počas ich spolupráce sa začal miešať klasický orchestrálny prejav s prvkami elektroniky. V 80. rokoch spolupracovali na hudbe k niekoľkým filmom.

Zlomovým bol pre Zimmera rok 1988. Barry Levinson hľadal skladateľa pre svoj film Rain Man a jeho manželka mu odporučila Zimmera, ktorého soundtrack k dráme A World Apart sa jej páčil. Rain Man s Dustinom Hoffmanom a Tomom Cruisom v hlavnej úlohe sa stal oscarovým hitom a získal nomináciu v kategórii hudba.

Hudobný skladateľ Hans Zimmer počas koncertu v Budapešti v roku 2016.
Hudobný skladateľ Hans Zimmer počas koncertu v Budapešti v roku 2016.Foto: TASR/AP

V roku 1989 skomponoval hudbu k ďalšiemu oscarovému filmu Šofér slečny Daisy. V tom istom roku ho objavil slávny Ridley Scott, pre ktorého Zimmer vytvoril hudbu k filmu Čierny dážď (Black Rain) a o dva roky neskôr k filmu Thelma a Louise.

Odišiel do Afriky v roku 1992, aby sa inšpiroval miestnou hudbou pre film Sila muža (The Power of One), najmä aby študoval typické africké spevy a bubny. Na základe tohto soundtracku si ho štúdio Disney vybralo pre animovaný hit Leví kráľ (1994), ktorý sa stal prelomovým v Zimmerovej kariére.

Hudbu skomponoval do viac ako stovky filmov

Za hudbu k Leviemu kráľovi Zimmer získal množstvo cien vrátane Oscara, Zlatého glóbusu a dvoch cien Grammy. Muzikál na rovnakú tému, ktorý ťažil z Zimmerovho soundtracku, tiež získal ocenenia.

Do konca tisícročia si filmy Kazateľova žena (The Preacher´s Wife, 1996), Tak dobre ako sa len dá (As Good As It Gets, 1997) a Tenká červená čiara (Thin Red Line, 1998) vyslúžili nominácie na Oscara v hudobnej sekcii, samozrejme, všetky pod Zimmerovou taktovkou, a o jednu nomináciu sa podelil so Stephenom Schwartzom za animovaný film Princ Egyptský (Prince of Egypt, 1998).

Hudobný skladateľ Hans Zimmer pózuje nad svojou čerstvo odhalenou hviezdou na hollywoodskom Chodníku slávy v Los Angeles.
Hudobný skladateľ Hans Zimmer pózuje nad svojou čerstvo odhalenou hviezdou na hollywoodskom Chodníku slávy v Los Angeles.Foto: TASR/AP

Veľmi obľúbená je jeho hudba k filmu Gladiátor (2000), ktorý bol nominovaný na Oscara a stal sa jedným z najpredávanejších soundtrackov vôbec. Hans opäť spolupracoval s Ridleym Scottom na filme Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down, 2001).

Odvtedy sa postaral o hudbu k mnohým úspešným filmom vrátane Nolanovho Temného rytiera (Dark Knight, 2008), druhého a tretieho dielu Pirátov z Karibiku a Posledného samuraja (The Last Samurai, 2003). Zostal verný aj animovaným filmom.

Jeho hudbu môžu diváci poznať aj z niekoľkých novších filmov, ako napríklad Interstellar (2014) či najnovší zo série filmov o agentovi Jamesovi Bondovi, s názvom Nie je čas zomrieť (No Time to Die, 2021). Titulnú pieseň k tomuto filmu naspievala speváčka Billie Eilish.

Zimmer skomponoval aj hudbu k filmu Duna (2021), za ktorú získal svojho druhého Oscara za najlepšiu pôvodnú hudbu.

Čo sa týka animovaných filmov, Zimmer zložil hudbu napríklad k filmu Príbeh žraloka (2004), Madagaskar (2005), Kung Fu Panda (2008) či Rango (2011).

Vystúpil aj pred slovenským publikom

Prvý živý koncert odohral skladateľ v októbri 2000, na flámskom filmovom festivale v Gente. Počas európskeho turné Hans Zimmer Live On Tour v roku 2016 navštívil aj Slovensko. „Chcem, aby keď si ľudia prídu pozrieť niečo, na čom som pracoval, aby vedeli, že to bude zážitok. Že to bude iné, a aspoň na dve a pol hodiny sa spolu prenesieme do iného sveta,“ uviedol pred svojím vystúpením v Bratislave.

Skladateľ Hans Zimmer počas koncertu v Bratislave v roku 2016.
Skladateľ Hans Zimmer počas koncertu v Bratislave v roku 2016.Foto: TASR

Získal viaceré ocenenia za celoživotné dielo od rôznych asociácií a na viacerých filmových festivaloch.

Charakteristickou črtou jeho práce je využitie hudobných prvkov z kultúr, v ktorých sa príbeh filmu odohráva. Veľmi šikovne kombinuje syntetizátory s orchestrálnou hudbou, informuje portál ČSFD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet