Na hlavný obsah

Štát nie je bankomat, ale nikoho nenecháme v štichu, vyhlásil Matovič

Tomáš kritizoval, že vláda neprichádza s riešeniami.

Štát nie je bankomat, ale nikoho nenecháme v štichu, vyhlásil Matovič
Na snímke vpravo podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš a vľavo minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: RTVS

Štát nie je bankomat alebo oslíček otras sa, ale nikoho nenecháme v štichu. Vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Ak by štát nepomohol, tak by na budúci rok domácnosti, firmy a verejné inštitúcie dokopy na energiách zaplatili o 24 miliárd viac,“ dodal.

Podľa neho vďaka pomoci štátu by ľudia nemali zaplatiť o stovky eur mesačne viac za energie. O koľko sa ceny zvýšia však nekonkretizoval.

Niektorí podnikatelia už dostali faktúry s omnoho vyššími sumami ako tomu bolo pred energetickou krízou. „Nenecháme v štichu domácností, firmy a všetkých, ktorí si nebudú vedieť pomôcť sami,“ sľúbil im Matovič.

Ako im štát pomôže však nespresnil. „Nebudem tu vyťahovať veci, na ktorých pracujeme a potom nám to Brusel neschváli“.

Tomáš: Vláda nemá plán A

„Sme pripravení podať pomocnú ruku. Čakáme týždeň čo týždeň s čím vláda príde, ale neprichádzate s ničím. A to nielen pri energiách,“ vyčítal vláde podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš.

„Pán Hirman zatiaľ ohlásil len plán B, ale plán A nemajú. Vláda čaká na európske riešenie, ale návrhy, ktoré Európska komisia predstavila sú pre Slovensko neprijateľné,“ vyhlásil. Podľa neho musí vláda prísť s vlastnými riešeniami či už by išlo o zastropovanie cien energií alebo energetické šeky.

Tomáš kritizoval aj nedostatočnú pomoc dôchodcom. „Dáme dôchodcom štyrikrát viac ako oni, keď nemali žiadnu krízu. Dali sme im očkovací bonus, trinásty dôchodok a plánujeme štrnásty dôchodok,“ oponoval mu Matovič.

Každý by chcel mať švajčiarsky dôchodok, ale máme tu šesť kríz naraz, dodal šéf rezortu financií. „Očkovací bonus s infláciou nesúvisí, trinásty dôchodok nie je ani cent navyše, len ho vyplatia skôr,“ reagoval Tomáš.

Matovič vyhlásil, že nevie, kto pomôže vláde so schválením rozpočtu. Slovensko je podľa neho v situácii, že ak by ho neschválili, tak sa rozpočtové provizórium ustáť nedá.

„Pôjdeme za SaS a budeme ich prosiť, aby neubližovali ľuďom,“ dodal. Tomáš už avizoval, že ich strana rozpočet nepodporí.

Minister financií zároveň vyhlásil, že podľa jeho informácií šéf SaS Richard Sulík sľúbil Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) podporu predčasných volieb za to, že jeho strana podporí návrh na Matovičovo odvolanie. Tomáš existenciu takejto dohody poprel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko