Na hlavný obsah

Moskva žiada „dodatočné vysvetlenia“ o situácii v Záporožskej atómovej elektrárni

Správa vyvoláva niekoľko otázok, tvrdí Lavrov.

Moskva žiada „dodatočné vysvetlenia“ o situácii v Záporožskej atómovej elektrárni
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: Ukrinform/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Rusko žiada od Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) „dodatočné vysvetlenia“ niektorých častí jej správy o situácii v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého v stredu (7. 9.) citovali ruské médiá. Informuje o tom agentúra Reuters.

MAAE zverejnila v utorok (6. 9.) správu o ZAES po tom, čo minulý týždeň vykonala v tomto zariadení inšpekciu. Vyzvala v nej na zastavenie ostreľovania v blízkosti elektrárne a na okamžité vytvorenie bezpečnej zóny v jej okolí.

Lavrov pre ruskú agentúru Interfax uviedol, že Moskva požiadala o viac informácií týkajúcich sa zistení agentúry MAAE.

„Je nevyhnutné, aby sme dostali dodatočné vysvetlenia, pretože správa vyvoláva niekoľko otázok. Nebudem ich teraz vymenovávať, avšak o tie vysvetlenia sme požiadali generálneho riaditeľa MAAE,“ povedal Lavrov.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu zase obvinila Západ z toho, že na dozornú agentúru OSN vyvíjal počas jej inšpekcie v ZAES tlak.

Rusko totiž poskytlo agentúre MAAE všetky potrebné údaje o tom, kto elektráreň ostreľuje, uviedla Zacharovová. Zároveň spochybnila dôvod, pre ktorý MAAE v správe nemenovala Ukrajinu ako zdroj ostreľovania.

Podľa nejj Ukrajina koordinuje svoje útoky na Záporožskú atómovú elektráreň so Spojenými štátmi a inými západnými krajinami. Ukrajina popiera, že by útočila na elektráreň a tvrdí, že Rusko v jej areáli skladuje ťažké zbrane. Toto tvrdenie však Moskva popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet