Na hlavný obsah

MAAE vyzýva na vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo záporožskej elektrárne

Na to je potrebný súhlas všetkých zainteresovaných strán.

MAAE vyzýva na vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo záporožskej elektrárne
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: Ukrinform/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok (6. 9.) vyzvala na vytvorenie bezpečnostnej zóny okolo Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny, ktorú okupuje Rusko.

Informovala o tom agentúra AFP. Dodala, že obsadenie ZAES, ktorá je najväčšou v Európe, vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy, pretože objekt je častým terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň obviňuje Rusko Ukrajinu a naopak.

MAAE vo svojej správe o situácii v ZAES, vypracovanej na základe zistení inšpektorov MAAE počas ich misie na Ukrajine a zverejnenej v utorok, uvádza, že „je naliehavo potrebné prijať dočasné opatrenia, aby sa zabránilo jadrovej havárii spôsobenej fyzickým poškodením vyvolaným vojenskými prostriedkami.“

Tento stav sa podľa MAAE „dá dosiahnuť okamžitým vytvorením ochrannej zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany.“

V správe sa uvádza, že na vytvorenie takéhoto ochranného pásma ZAES je potrebný súhlas všetkých zainteresovaných strán.

Odporúča zastaviť ostreľovanie

MAAE tiež odporúča, aby sa ostreľovanie na mieste a v jeho okolí okamžite zastavilo. A to aby sa zabránilo ďalším škodám na elektrárni a súvisiacich zariadeniach.

AFP pripomenula, že najmenej dvaja členovia tímu MAAE by mali v ZAES zostať natrvalo, aby zaistili bezpečnosť tohto zariadenia.

Podľa správy MAAE ich prítomnosť pomôže stabilizovať situáciu a mala by MAAE umožniť „pozorne sledovať situáciu na mieste a dostávať priame, rýchle a spoľahlivé informácie.“

V dokumente MAAE sa uvádza, že špecialisti MAAE budú na ZAES vykonávať monitoring, vyhodnocovať fyzické poškodenie zariadení stanice, určovať funkčnosť hlavného a záložného bezpečnostného systému, posudzovať pracovné podmienky personálu, ako aj vykonávať potrebné ochranné opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet