Na hlavný obsah

Nový kráľ Karol III. zložil slávnostný sľub, britská premiérka a členovia vlády zase prísahu

Zvyšok svojho života venuje svojej novej role.

Nový kráľ Karol III. zložil slávnostný sľub, britská premiérka a členovia vlády zase prísahu
Na fotografii britský kráľ Karol III. Foto: Twitter/Colin Brazier

Karol III., ktorého v sobotu (10. 9.) rada pre nástupníctvo trónu v Londýne vyhlásila za nového britského kráľa, v Paláci svätého Jakuba v Londýne následne zložil a podpísal slávnostnú prísahu. Informuje o tom stanica BBC a agentúra AP.

„Je mojou smutnou povinnosťou oznámiť vám smrť mojej milovanej matky, kráľovnej (Alžbety II.),“ povedal Karol III. Dodal, že vie, ako hlboko s ním súcití celý národ a dokonca celý svet v dôsledku „nenapraviteľnej straty, akú sme my všetci utrpeli“.

Nový monarcha zdôraznil záväzok venovať „zvyšok svojho života“ svojej novej role panovníka Spojeného kráľovstva. Prisľúbil, že bude nasledovať „inšpirujúci príklad“ svojej matky pozostávajúci z „celoživotnej lásky a nezištnej služby“.

„Som si hlboko vedomý tohto úžasného dedičstva a povinností, ako aj obrovskej zodpovednosti panovníka, ktoré sa mi teraz odovzdali,“ citovala slová Karola III. BBC.

Karol III. podpísal dve kópie potvrdzujúce vyslovenú prísahu. Následne tak učinili aj dvaja svedkovia – jeho syn, princ William, a kráľovná manželka Kamila.

Britská premiérka Liz Trussová a vysokopostavení členovia vlády v sobotu popoludní zložili prísahu vernosti novému britskému kráľovi Karolovi III. Učinili tak v Dolnej Snemovni britského parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet