Na hlavný obsah

Karol III. sa stal oficiálne kráľom

Oznámenie prvýkrát v histórii vysiela televízia.

Karol III. sa stal oficiálne kráľom
Na snímke nový kráľ spojeného kráľovstva Karol III. Foto: profimedia.sk

Karol III. sa v sobotu (10. 9.) predpoludním počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne oficiálne stal novým britským kráľom. Informujú o tom britské médiá a tlačové agentúry AP AFP.

Oznámenie prvýkrát v histórii vysiela televízia. Vyhlásenie prvý podpísal William, princ z Walesu a nástupník trónu, nasledovaný kráľovnou manželkou Camillou a britskou premiérkou Liz Trussovou.

Predsedníčka nástupníckej rady Penny Mordauntová na zasadnutí tiež oficiálne ohlásila smrť kráľovnej Alžbety II.

„Princ Charles Philip Arthur George sa teraz, úmrtím našej panovníčky (Alžbety II.), stáva naším kráľom Karolom III. Bože, ochraňuj kráľa!“ vyhlásila nástupnícka rady podľa agentúry AFP.

Nástupnícka rada sa zišla o 11.00 h SELČ. Zúčastniť sa na jej zasadnutiach sa môžu všetci členovia Štátnej rady (Privy Council), ktorý je hlavným poradným orgánom panovníka.

Dátum korunovácie ešte nie je

Kráľovskú rodinu teraz čaká obdobie smútku a prípravy na korunováciu. Tej sa Karol III. dočká až o niekoľko mesiacov, dátum sa ešte neoznámil.

Podľa tradícií by sa mala odohrať v londýnskom Westminsterskom opátstve, kde sa táto ceremónia koná už posledných 900 rokov.

Korunovácia kráľovnej Alžbety II. sa konala 2. júna 1953, 16 mesiacov po jej nástupe na trón 6. februára 1952, keď zomrel jej otec kráľ Juraj VI.

Vyhlásenie sa prečíta v každom hlavnom meste

Karol III. sa zúčastňuje až druhej časti zasadnutia. Okrem iného prednesie prísahu o zachovanie Škótskej cirkvi.

Karol III. tiež schválil nariadenie, podľa ktorého bude pohreb kráľovnej Alžbety II. štátnym sviatkom. Dátum pohrebu sa doteraz neoznámil, britské médiá najčastejšie píšu o 19. septembri.

Oficiálne vyhlásenie o smrti kráľovnej Alžbety II. a o nástupe Karola III. na britský trón prečítal poverený predstaviteľ prvýkrát verejne z balkóna Svätojakubského paláca. Po oznámení naprieč Britániou zazneli salvy z diel.

Vyhlásenie sa v nedeľu (11. 9.) verejne prečíta aj v ďalších hlavných mestách Spojeného kráľovstva – v škótskom Edinburghu, severoírskom Belfaste a waleskom Cardiffe, ako aj v iných lokalitách, približuje denník The Guardian.

Kráľ sa po oficiálnom programe za jasotu davu zhromaždenom pred londýnskym sídlom panovníka vrátil autom ozdobeným kráľovskou štandardou do Buckinghamského paláca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet