Na hlavný obsah

Od malých, nezávislých snímok prešiel až k hollywoodskym veľkofilmom

Spolupracoval na nich so svojím bratom.

Od malých, nezávislých snímok prešiel až k hollywoodskym veľkofilmom
Scenárista, producent a režisér Ethan Coen. Foto: profimedia.sk

Vo filmovom svete sú Ethan Coen spoločne s bratom Joelom profesionálne známi ako bratia Coenovci. Z ich spolupráce vyšli také kultové filmy ako napríklad Barton Fink (1991), Big Lebowski (The Big Lebowski, 1998) alebo Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men , 2007).

Scenárista, producent a režisér Ethan Coen je ocenený Oscarom a Zlatým glóbusom. Prešiel od malých, nezávislých filmov až k veľkofilmom v Hollywoode, píše portál IMDb. V stredu (21. 9.) oslavuje 65 rokov.

Ethan Jesse Coen sa narodil 21. septembra 1957 v Minneapolise v americkom štáte Minnesota v rodine vysokoškolských profesorov. Vyrastal so svojím o tri roky starším bratom Joelom, s ktorým už ako deti spoločne nakrúcali filmy.

Bratia Coenovci

Štúdium na vysokej škole bratov na čas rozdelilo. Ethan sa totiž rozhodol študovať filozofiu na Princetonskej univerzite a Joel sa vydal na umeleckú školu New York University Film School.

Režiséri Joel (vpravo) a Ethan Coenovci na premietaní svojho filmu A Serious Man v roku 2009.
Režiséri Joel (vpravo) a Ethan Coenovci na premietaní svojho filmu A Serious Man v roku 2009. Foto: TASR/AP

Po štúdiách pracoval Ethan ako štatistický úradník. Joel svoju kariéru scenáristu začal niekoľkými nízkorozpočtovými horormi. V tom čase sa však bratia spojili a napísali scenár k filmu Zbytočná krutosť (Blood Simple), ktorý spoločne nakrútili v roku 1984.

Joel film režíroval a Ethan ho zastrešil ako producent (v rovnakom zložení tvorili aj ďalej). Film zaznamenal veľký úspech, vyhral niekoľko ocenení a v priebehu rokov sa stal kultovým.

Ďalším spoločným filmom bola komédia Ťažkosti s Arizonou (Rasing Arizona, 1987) o páre, ktorý nemôže mať dieťa a tak si svojho potomka zadováži nelegálnym spôsobom.

Režiséri Ethan Coen (vľavo) a Joel Coen pózujú na Medzinárodnom filmovom festivale v kanadskom Toronte.
Režiséri Ethan Coen (vľavo) a Joel Coen pózujú na Medzinárodnom filmovom festivale v kanadskom Toronte.Foto: TASR/AP

V roku 1990 bratia zvážneli a nakrútili gangsterku s Gabrielom Byrneom Millerova križovatka (Miller’s Crossing).

O rok neskôr vznikol film Barton Fink (1991) o začínajúcom scenáristovi, ktorý prežíva krízu. Snímka si z filmového festivalu vo francúzskom Cannes (1991) odniesla tri ocenenia (cena za najlepší film, najlepšiu réžiu a John Turturro získal ocenenie ako najlepší herec v hlavnej úlohe). Film získal aj tri nominácie na Oscara, tie však nepremenil.

Najlepší režiséri a scenáristi svojej generácie

Jedným z najväčších úspechov bratov Coenovcov bol film Fargo (1996) o nepodarenom únose, za ktorý si odniesli Oscara za najlepší scenár.

Po Oscarovom úspechu sa vrátili ku komédiám a natočili filmy Big Lebowski (The Big Lebowski, 1998), Braček, kde si? (O Brother, Where Art Thou?, 2000), Neznesiteľná krutosť (Intolerable Cruelty, 2003) a Päť lupičov a stará dáma (The Ladykillers, 2004).

Majstrovské diela urobili bratom Coenovcom kariéru koncom 90. rokov a upevnili pozíciu dvojice ako jedných z najlepších scenáristov a režisérov svojej generácie, ak nie všetkých čias.

Komédie ešte preložili drámou Muž, ktorý nebol (The Man Who Wasn’t There, 2001) s Billy Bob Thorntonom v hlavnej úlohe.

Neskôr nakrútili film Táto krajina nie je pre starých No Country for Old Men (No Country for Old Men, 2007) podľa románu Cormaca McCarthyho. Na tomto filme Ethan prvý raz oficiálne pracoval ako režisér.

Bratia Ethan a Joel Coenovci so štyrmi zlatými soškami na predávaní filmových Oscarov.
Bratia Ethan a Joel Coenovci so štyrmi zlatými soškami na predávaní filmových Oscarov. Ocenenia získali za film Táto krajina nie je pre starých. Foto: Profimedia/PA Images/Ian West

Za film bratia získali štyri zlaté sošky Oscarov, vrátane cien za réžiu a najlepší hraný film roka 2007.

K ostatným filmom úspešných bratov Coenovcov patria snímky Most špiónov (Bridge of Spies, 2015) a Ave, Caesar! (Hail, Caesar!, 2016).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet