Na hlavný obsah

Poľsko nepodporí rozhodnutie eurokomisie o blokovaní eurofondov pre Maďarsko

Budapešť chce požiadavky Bruselu splniť.

Poľsko nepodporí rozhodnutie eurokomisie o blokovaní eurofondov pre Maďarsko
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko bude rozhodne proti tomu, aby európske inštitúcie krátili vyplácanie eurofondov pre Maďarsko. Podľa agentúry MTI to v nedeľu (18. 9.) večer vyhlásil predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.

Premiér tak reagoval na skutočnosť, že Európska komisia (EK) v nedeľu odporučila znížiť finančné prostriedky vyplácané Maďarsku zo spoločného rozpočtu Európskej únie. Pozastaviť by mali byť približne 7,5 miliardy eur. Konkrétne pre porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii.

Varšava sa podľa jeho slov zo všetkých síl postaví proti akýmkoľvek opatreniam európskych inštitúcií, ktorých cieľom by bolo nespravodlivo pripraviť ktorýkoľvek členský štát EÚ o finančné zdroje Únie, najmä Maďarsko.

Morawiecki súčasne vyjadril nádej, že na prelome tohto a budúceho roka aj Poľsko dostane pridelené prostriedky z nového rozpočtového rámca Európskej únie.

Eurokomisia už Budapešti blokuje približne šesť miliárd eur z fondu obnovy po pandémii covidu. A to z rovnakých dôvodov súvisiacich s korupciou. Maďarsko je jedinou krajinou, ktorá sa s Európskou komisiou dosiaľ nedohodla na pláne použitia týchto prostriedkov.

Maďarsko chce splniť požiadavky

Maďarský minister pre miestny rozvoj a bývalý eurokomisár Tibor Navracsics v nedeľu podľa agentúry Reuters sľúbil, že Budapešť naplní všetky svoje záväzky k EK, aby európske fondy odblokovalo.

Navracsics, ktorého poverili rokovaním s EÚ, vyjadril nádej, že maďarské opatrenia budú dostatočné na to, aby Komisiu presvedčili o dostatočnosti záruk k ochrane únijných peňazí.

Navracsics dúfa v dohodu o funkčných programoch a finančnú podporu obnovy do konca roka. V druhej polovici novembra by Maďarsko podľa neho mohlo zriadiť sľúbený protikorupčný úrad.

Maďarska vláda tiež v sobotu (17. 9.) informovala, že do parlamentu tento týždeň predloží návrhy zákonov, ktoré by spor s Komisiou mali vyriešiť a uvoľniť prístup k prostriedkom z eurofondov.

Budapešť podľa šéfa kancelárie maďarského premiéra Gergelya Gulyása pristúpila na časť požiadaviek Bruselu. V niektorých prípadoch obe strany našli kompromis, informovala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet