Na hlavný obsah

Poslanec Stančík je proti odvolaniu Matoviča z funkcie ministra financií

SaS pripravuje návrh na jeho odvolanie.

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) a poslanec Andrej Stančík (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.
Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) a poslanec Andrej Stančík (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.Foto: RTVS

Poslanec Andrej Stančík (OĽANO) sa stotožňuje s vyjadrením svojho poslaneckého klubu a povedal, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) by mal ostať vo svojej funkcii. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Strana SaS pripravuje návrh na Matovičovo odvolanie. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v diskusii uviedla, že majú 23 podpisov. Na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze treba 30.

Podľa nej sa chystajú osloviť tých poslancov, ktorí nie sú spokojní s prácou šéfa rezortu financií. Oslovia aj tých, ktorí boli súčasťou koalície, no teraz pôsobia v parlamente ako nezaradení.

V diskusii sa dotkli aj témy predčasných volieb. Stančík si myslí, že hovoriť o predčasných voľbách v čase energetickej krízy je nebezpečné. Zemanová uviedla, že v súčasnosti sa iba o tejto téme diskutuje, ale nikto to nepredkladá ako návrh. SaS nesúhlasí s predčasnými voľbami.

Podľa Zemanovej je SaS pripravená byť konštruktívnou opozičnou stranou. Dobré návrhy menšinovej vlády určite podporia. Podotkla, že strana tiež rokovala s koalíciou, aké návrhy jej v parlamente podporia a aké návrhy má výmenou za to zasa podporiť SaS.

Spomenula balík návrhov upravujúcich fungovanie generálnej prokuratúry, vrátane úpravy sporného paragrafu 363, ale aj zákon týkajúci sa financovania základných škôl, ktorý má pomôcť rozbehnúť plán obnovy. Hovorila aj o novele v justícii a v Environmentálnom fonde.

Obštrukcie v parlamente

Poslankyňa SaS vysvetlila, prečo sa strana v stredu (14. 9.) neprezentovala na parlamentnej schôdzi a nepomohla tak k jej otvoreniu. Strana namietala aj poradie jednotlivých bodov programu. Jednu z priorít strany – vstup Fínska a Švédska do NATO – zaradili až na koniec schôdze.

„Budúci utorok (20. 9.) sa stopercentne zaprezentujeme,“ vyhlásila Zemanová. Stančík považoval obštrukcie v parlamente za nezmyselné. Ocenil však, že napokon došlo k dohode medzi SaS a súčasnou koalíciou a schôdzu pomôže otvoriť.

SaS dopredu avizovala, že si chce pri otváraní schôdze urobiť prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci podporia menšinovú vládu. Na prvý pokus preto neplánovala podporiť otvorenie schôdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko