Na hlavný obsah

Pred Buckinghamským palácom sa zhromažďuje dav ľudí

Na znak smútku za britskou kráľovnou zhasla Eiffelova veža v Paríži.

Pred Buckinghamským palácom sa zhromažďuje dav ľudí
Obraz kráľovnej Alžbety II. na veľkej obrazovke v daždivej ulici na Piccadilly Circus v Londýne. Foto: ČTK/AP

Po zverejnení informácie o smrti britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá vo štvrtok (8. 9.) zomrela na zámku Balmoral v Škótsku, začali ľudia zhromaždení pred Buckinghamským palácom v Londýne spievať národnú hymnu. Kým vlajku spustili na pol žrde, mnohí prepukli v plač, uviedla televízia Sky News.

Správu o kráľovnej smrti pripevnili k bránam paláca dvaja zamestnanci v smútočných oblekoch. Na rovnakom mieste sa objavujú oznámenia o narodení potomka alebo o svadbe v kráľovskej rodine. Krátko potom dav trikrát kráľovnej prevolal slávu a zatlieskal.

Neskôr ľudia začali prevolávať slávu tiež novému kráľovi Charlesovi III., najstaršiemu synovi zosnulej kráľovnej a novému panovníkovi.

Dav pred kráľovským palácom sa neustále rozrastá, viaceré médiá z miesta vysielajú naživo. Niektorí ľudia prišli sami, iní v skupinách s priateľmi či rodinou. V Londýne prší, na mieste je vidieť záplava dáždnikov.

Keď spustili vlajku na hrade Windsor, nastalo podľa spravodajského webu BBC ohromné ticho. Krátko pred oznámením o smrti britskej panovníčky sa nad Buckinghamským palácom objavila dvojitá dúha. Dúha sa podľa BBC ukázala tiež na hrade Windsor, ale až po oznámení.

Eiffelova veža v Paríži sa vo štvrtok večer ponorila do tmy na znak smútku za britskou kráľovnou. Vypnutie osvetlenia ikonickej parížskej pamätihodnosti oznámila na sociálnych sieťach parížska primátorka Anne Hidalgová. Okrem toho vyjadrila v mene obyvateľov Paríža sústrasť britskej veľvyslankyni v Paríži Menne Rawlingsovej.

Trojdňový smútok v Brazílii

Brazília vyhlási tri dni štátneho smútku. Oznámil to prezident Jair Bolsonaro. Podľa agentúry AFP však kráľovná nemala k tejto juhoamerickej krajine hlbší vzťah. Vyjadrenia zármutku nad smrťou panovníčky posielajú britskej kráľovskej rodine aj ďalšie krajiny v Strednej a Južnej Amerike.

„V tento pre celý svet smutný deň vyhlasujeme tri dni štátneho smútku a vyzývame brazílsky ľud, aby vzdal hold kráľovnej Alžbete II.,“ uviedol Bolsonaro. Štátny smútok začne platiť od dátumu zverejnenia výnosu v oficiálnom vestníku.

Kondolencie do Spojeného kráľovstva posielajú aj ďalšie krajiny z regiónu, napríklad Mexiko, Venezuela, Panama, Kostarika, Ekvádor či Paraguaj. Svoj smútok a blízkosť britskému ľudu v bolestnom momente vyjadrila aj argentínska vláda. Tá je dlhodobo v spore s Britániou o Falklandské ostrovy, pre ktoré obe krajiny krátko bojovali v roku 1982.

Petřínska rozhľadňa v britských farbách

Petřínska rozhľadňa v Prahe svietila na počesť zosnulej britskej kráľovnej v britských farbách. O rozhodnutí informoval pražský primátor Zdeněk Hřib na sociálnej sieti.

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v Prahe podľa Českej televízie krátko po oznámení úmrtia panovníčky stiahlo vlajku na pol žrde. V priebehu niekoľkých hodín sa na schodoch pred ambasádou vytvorilo pietne miesto, kde ľudia nosili kvety a zapaľovali sviečky.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok nariadil, aby boli vlajky na Bielom dome a iných vládnych budovách spustené na pol žrde ako znak úcty k zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. Informovala agentúra AFP.

Vlajky budú spustené na pol žrde aj na amerických vojenských plavidlách, vojenských stanovištiach, námorných základniach a všetkých veľvyslanectvách a iných inštitúciách Spojených štátov, uviedol vo vyhlásení Biely dom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet