Na hlavný obsah

Predseda austrálskej strany Zelených vyvolal pobúrenie

Vyzval na odlúčenie od britskej monarchie krátko po smrti Alžbety II.

Predseda austrálskej strany Zelených vyvolal pobúrenie
Na snímke Adam Bandt. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Austrálska republikánska strana Zelení vyjadrila v piatok (9. 9.) ľútosť nad úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II., avšak zároveň vyzvala na odlúčenie Austrálie od britskej monarchie. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Naše myšlienky sú s jej rodinou a so všetkými, ktorí ju mali radi. Austrália sa teraz musí pohnúť vpred. Musíme sa stať republikou,“ napísal v príspevku na twitteri predseda Zelených Adam Bandt.

Brandtovo piatkové vyjadrenie odsúdilo mnoho ľudí vrátane niektorých jeho republikánskych kolegov, podľa ktorých prejavil líder Zelených neúctu, keď túto tému otvoril len niekoľko hodín po smrti britskej kráľovnej.         

Hnutie za austrálsku republiku (ARM) taktiež vyjadrilo úprimnú sústrasť po smrti Alžbety II. Poznamenalo, že kráľovná počas referenda v roku 1999 podporila právo Austrálie stať sa úplne nezávislou krajinou.

Podľa ich vyjadrenia Alžbeta II. uviedla, že ide o záležitosť, o ktorej môže rozhodnúť len austrálsky ľud.

„Dnes je deň pre jedinú záležitosť – a to vzdať hold kráľovnej Alžbete II.,“ povedal v piatok austrálsky premiér Anthony Albanese. Ten v minulosti označil premenu Austrálie na republiku za „nevyhnutnú“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet