Na hlavný obsah

Dolná komora britského parlamentu vzdá hold kráľovnej Alžbete II.

Rokovanie sa začne s úderom poludnia.

Dolná komora britského parlamentu vzdá hold kráľovnej Alžbete II.
Na archívnej snímke zo 4. novembra 1952 britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Poslanci dolnej komory britského parlamentu v piatok (9. 9.) budú mať príležitosť vzdať hold kráľovnej Alžbete II., ktorá vo štvrtok (8. 9.) zomrela po 70 rokoch vlády.

Pre jej smrť preruší bežné zasadnutie, napísal server BBC. Veľká Británia sa oddnes pripravuje na formálne prijatie nového monarchu.

Piatkové rokovanie dolnej komory sa nezačne o plánovanej 09. 30 h miestneho času (10. 30 SELČ), ale úderom poludnia, keď môžu poslanci spomenúť na zosnulú kráľovnú. Očakáva sa, že posedenie potrvá do 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ).

Parlament potom vzácne zasadne aj v sobotu (10. 9.), keď malá časť poslancov zloží prísahu novému kráľovi Karlovi III., najstaršiemu synovi panovníčky. Vzdať hold Alžbete II. potom budú môcť poslanci opäť až do večera.

Spojené kráľovstvo sa počnúc piatkom začne pripravovať na pohreb kráľovnej, ktorý by sa mal podľa protokolu konať desať dní po Alžbetinom úmrtí, a formálne odovzdanie vlády novému panovníkovi.

Podľa BBC sa kráľ Karol III. s kráľovnou manželkou Camillou vráti do Londýna zo škótskeho zámku Balmoral, kde Alžbeta II. zomrela.

Pozornosť sa upiera na dnešné príhovory kráľa, ktorý oznámil jeho hovorca. Čas ešte nie je známy. Očakáva sa tiež, že kráľ prijme na svojej prvej audiencii premiérku Liz Trussovú, ktorú kráľovná do funkcie vymenovala až v utorok (6. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet