Na hlavný obsah

Putin vyhlásil štyri ukrajinské oblasti za územie Ruska

Kyjev vyzval na rokovania, území sa však Moskva nevzdá.

Putin vyhlásil štyri ukrajinské oblasti za územie Ruska
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu k anexii ukrajinských území. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v piatok (30. 9.) počas prejavu v Kremli štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Anexia Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti nie je medzinárodne uznaná. Informuje agentúra DPA.

Plánovaný ceremoniál, na ktorom Putin podpísal zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku, sa začal s viac ako 15-minútovým oneskorením. Spolu s ním zmluvy podpísali aj zástupcovia týchto Ruskom okupovaných a ovládaných oblastí.

„Ľudia svoju voľbu urobili, jednoznačne si vybrali,“ vyhlásil Putin v narážke na výsledky hlasovania v spomínaných regiónoch. Kyjev i Západ považujú referendá za zmanipulované a neplatné. „Je to vôľa miliónov ľudí,“ zdôraznil ruský vodca, ktorý sa odvolával na právo na sebaurčenie zakotvené v Charte OSN i na ruské dejiny, výsledky vojen a bitiek.

Šéf Kremľa zároveň podľa denníka The Guardian vyhlásil, že obyvatelia krajinského regiónu Donbas sa stali „obeťami nehumánnych teroristických útokov“ zo strany režimu v Kyjeve. Ruských vojakov, ktorí padli v bojoch, označil za hrdinov. Požiadal o minútu ticha za tých, ktorí „zomreli počas špeciálnej operácie“ na Ukrajine.

Putin vyzval Kyjev na rokovania. Anektovaných území sa však Moskva nevzdá a bude ich chrániť všetkými dostupnými prostriedkami, zdôraznil ruský prezident. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii povedal, že Ukrajina je pripravená rokovať s Moskvou, avšak až vtedy, keď nebude prezidentom Putin.

Obvinil Západ na čele s USA

Obvinil „kolektívny Západ“, že vedie proti Rusku hybridnú vojnu a snaží sa podriadiť si všetky krajiny sveta. Ale Rusko nebude žiť podľa falošných pravidiel, vyhlásil šéf Kremľa. Podľa neho Západ nemá žiadne morálne právo hodnotiť počínanie Ruska. „Nikdy sme neprijali a neprijmeme taký politický rasizmus, nenávisť proti Rusku,“ povedal.

Putin okrem iného vyčítal Spojeným štátom bombardovanie Drážďan, Hirošimy a Nagasaki počas druhej svetovej vojny. Aj to, že podľa jeho slov „fakticky dodnes okupujú“ Nemecko a Japonsko.

Európski politici sa podľa Putina pokorne podriaďujú požiadavkám USA na zavádzanie ďalších sankcií proti Rusku, hoci tieto sankcie v zásade vedú k zničeniu európskeho priemyslu a odporujú záujmom európskych krajín.

Po ceremoniáli prezident odovzdá podpísané dokumenty ruskému ústavnému súdu. Ak ten nevznesie námietky, bude sa zmluvami zaoberať ruský parlament. Podľa ruskej televízie by to malo byť už budúci týždeň. Televízia pripomenula, že v prípade Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014, ratifikácia príslušnej zmluvy zabrala tri dni.

Medzinárodne neuznané Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika a tiež Chersonská a Záporožská oblasti spolu predstavujú zhruba 15 percent rozlohy celej Ukrajiny.

Reakcie na anexiu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil ruskú anexiu štyroch okupovaných ukrajinských oblastí za protizákonnú a protiprávnu. Informovali agentúry AP a DPA.

Šéf NATO povedal, že ide o „najväčší pokus o anexiu na európskom území od druhej svetovej vojny“ a „fingované referendá“ boli podľa jeho slov „zosnované Moskvou“ za porušenia medzinárodného práva.

„Spojenci NATO žiadnu z týchto oblastí neuznávajú ako časť Ruska a ani tak neurobia v budúcnosti,“ povedal Stoltenberg. Členské krajiny vyzval, aby odmietli všetky pokusy Ruska o pripojenie si území.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell označil anexiu za veľké porušenie medzinárodného práva a Charty OSN, ktorú žiadne falošné referendum nedokáže ospravedlniť. Územná celistvosť a suverenity Ukrajina je daná a podpora EÚ bude aj naďalej nezlomná.

Predseda Európske rady Charles Michel uviedol, že všetci 27 lídri členských krajín EÚ odsúdili nelegálnu anexiu ukrajinských území, ktorú nikdy neuznajú.

„Nelegálna anexia, ktorú Putin vyhlásil, nezmení nič. Všetko územie nelegálne okupované ruskými útočníkmi patrí Ukrajine a vždy bude súčasťou tohto suverénneho národa,“ napísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na twitteri.

Šéf OSN António Guterres si myslí, že pseudoreferendá sa nemôžu nazvať skutočnou voľou ľudu. Každé ďalšie rozhodnutie Ruska len väčšmi ohrozí vyhliadky na mier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet