Na hlavný obsah

Putin uznal nezávislosť Záporožskej a Chersonskej oblasti

Nezávislosť DĽR A LĽR uznal tesne pred 24. februárom.

Putin uznal nezávislosť Záporožskej a Chersonskej oblasti
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnosy o uznaní nezávislosti Záporožskej a Chersonskej oblasti ležiacich na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom vo štvrtok (29. 9.) informovala britská stanica BBC.

Po podpísaní výnosov „o uznaní štátnej suverenity a nezávislosti“ Chersonskej a Záporožskej oblasti na Ukrajine bude v piatok (30 .9.) nasledovať ďalší krok. O 15.00 h miestneho času budú v moskovskom Kremli podpísané dohody o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

Na základe týchto dokumentov sa k Rusku „pripoja“ Záporožská a Chersonská oblasť i dve samozvané republiky. Tie na území Donbasu na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti ešte v roku 2014.

Putin uznal nezávislosť Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) už vo februári tohto roku. A to tesne pred tým, ako ruská armáda 24. februára zaútočila na Ukrajinu.

Podobne to bolo aj s Krymom

Podobne Putin uznal aj nezávislosť Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 na základe sporného referenda. Kyjev ani Západ tento krok nikdy neuznali za legitímny.

Ukrajina v reakcii na nedávne tzv. referendá zorganizované proruskými úradmi na okupovaných územiach zopakovala svoj sľub, že tieto štyri regióny, ako aj Krym, získa späť.

Rusko sa zasa opakovane zaviazalo, že bude brániť celé svoje územie – vrátane novopripojených regiónov. A to všetkými dostupnými prostriedkami vrátane jadrových zbraní.

BBC dodala, že zatiaľ žiadna krajina na svete nedeklarovala svoj zámer uznať túto ďalšiu anexiu ukrajinských území Ruskom.      

Túto napätú situáciu podľa agentúry AP zvyšuje tzv. čiastočná vojenská mobilizácia v Rusku i obvinenia zo spáchania sabotáže na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dne Baltského mora, ktoré mali dodávať zemný plyn z Ruska do Európy.

K problémom Kremľa prispieva aj úspech Ukrajiny pri znovuzískaní častí svojho územia  a problémy s mobilizáciou v Rusku, ktoré vo štvrtok priznal aj Putin.

Zelenskyj: Celistvosť Ukrajiny bude obnovená

„Sú bezcenné a realitu nezmenia. Celistvosť Ukrajiny bude obnovená,“ povedal Zelenskyj v rozhovore s talianskym premiérom Mariem Draghim. „Naša reakcia na ruské uznanie výsledkov hlasovania bude veľmi tvrdá,“ dodal ukrajinský prezident, ktorý zároveň na piatok zvolal mimoriadne zasadnutie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Americký prezident Biden označil referendum o pripojení k Rusku za „úplný podvod“ zinscenovaný Moskvou. „Spojené štáty, a to chcem povedať úplne jasne, nikdy, nikdy, nikdy neuznajú nároky Ruska na zvrchované územie Ukrajiny,“ povedal šéf Bieleho domu po stretnutí s predstaviteľmi tichomorských ostrovov.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský označil plánované ruské ohlásenie anexie ďalších ukrajinských území za absolútne neprijateľné.

„Odmietame takúto jednostrannú anexiu, ktorá prebehla na základe úplne sfalšovaného procesu, bez akejkoľvek legitimity,“ povedal novinárom pri návšteve Kosova Lipavský. Podľa neho treba postupovať jednotne na európskej úrovni a prijať ďalší balík protiruských sankcií.

Podľa šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej nie sú hlasovania na okupovaných územiach nič iné len diktátom. Nikdy nemôžu fungovať ako záruka bezpečného a mierového života tamojších obyvateľov.

Reakcia slovenského ministerstva zahraničia

Slovenská republika jednoznačne odsudzuje anexiu ďalších častí ukrajinského územia zo strany Ruskej federácie, uvádza vyhlásenie Ministerstva zahraničia (MZ) SR.

„Sme pobúrení, že napriek výzvam väčšiny štátov sveta a medzinárodného spoločenstva Ruská federácia pristúpila k ďalšiemu kroku, ktorý je v príkrom rozpore so základnými demokratickými princípmi a ústavným poriadkom Ukrajiny,“ pokračuje MZ SR.

Ruská federácia, stály člen Bezpečnostnej rady OSN, podľa ministerstva opäť „hrubo porušuje medzinárodné právo vrátane Charty OSN, osobitne princípy nezávislosti, zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezasahovania do vnútorných záležitostí štátov“.

Slovenská republika uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát s nespochybniteľnou územnou celistvosťou.

„Všetky akty spojené s násilným odtrhnutím ukrajinského územia považujeme za neplatné a nelegitímne,“ ozrejmil rezort zahraničia.

Ozrejmil tiež, že Slovensko bude pokračovať v poskytovaní všestrannej podpory Ukrajine. A to v jej spravodlivom boji o zachovanie svojej štátnosti, suverenity a územnej celistvosti v rámci medzinárodne uznaných hraníc.

Cielená eskalácia

Zo strany Ruskej federácie ide, ako MZ SR uvádza, o cielenú eskaláciu, ktorá je súčasťou pokračujúcej vojenskej agresie proti Ukrajine.

„Preto opätovne vyzývame Ruskú federáciu, aby ukončila vojenské aktivity na Ukrajine. A okamžite a bezpodmienečne stiahla všetky svoje jednotky, vojenskú techniku a štruktúry okupačnej správy z ukrajinského územia,“ vyhlasuje MZ SR.

Pripomenulo tiež, že všetci, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii anexie ďalších častí ukrajinského územia do Ruskej federácie musia za svoje činy niesť zodpovednosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet