Na hlavný obsah

Rusko prepustilo 215 obrancov Mariupola. Ukrajina okrem iných aj Medvedčuka

Krajiny si vymenili zajatcov.

Rusko prepustilo 215 obrancov Mariupola. Ukrajina okrem iných aj Medvedčuka
Ukrajinský príslušník pohraničnej stráže hliadkuje neďaleko dediny Hoptivka na ukrajinsko-ruských hraniciach. Foto: TASR

Rusko prepustilo 215 Ukrajincov, ktorých zajalo po bitke o prístavné mesto Mariupol. Uviedol to šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Medzi prepustenými zajatcami sú podľa neho aj veliteľ a zástupca veliteľa pluku Azov, ktorý viedol väčšinu bojov.

Kyjev na oplátku prepustil 55 ruských zajatcov vrátane Medvedčuka – bývalého ukrajinského poslanca a spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina – ktorého na Ukrajine obvinili z vlastizrady.

Tento krok je podľa Reuters nečakaný. Ruskom podporovaní separatisti totiž minulý mesiac vyhlásili, že s príslušníkmi pluku Azov, ktorých Moskva označuje za nacistov, bude vedený súdny proces. Ukrajina toto označenie odmieta.

Jermak viedol, že medzi prepustenými zajatcami sú veliteľ Azovu podplukovník Denys Prokopenko a jeho zástupca Svjatoslav Palamar. Na slobode je tiež Serhij Volynskij, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl.

Títo traja muži pomáhali viesť niekoľkotýždňový odpor z bunkrov a tunelov pod oceliarňami v Mariupole, strategickom prístave na juhu krajiny. V máji sa spolu so stovkami bojovníkov Azova vzdali silám podporovaným Ruskom.

Došlo už k niekoľkým výmenám zajatcov

Verejnoprávna vysielacia spoločnosť Suspilne uviedla, že výmena sa uskutočnila blízko severoukrajinského mesta Černihiv.

Minulý mesiac šéf Ruskom podporovanej separatistickej správy vo východoukrajinskom Donecku uviedol, že súd so zajatými príslušníkmi jednotky Azov prebehne do konca leta.

Pluk Azov, ktorý vznikol v roku 2014 ako domobrana pre boj s Ruskom podporovanými separatistami, popiera, že by bol fašistický. Ukrajina tvrdí, že sa jednotka po svojom radikálnom nacionalistickom začiatku reformovala.

Saudskoarabské ministerstvo zahraničia v stredu (21.9.) informovalo, že Rusko prepustilo desať cudzincov, ktorých zadržalo na Ukrajine ako vojnových zajatcov. Niektorí z nich bojovali pri Mariupole.

Ukrajinské aj ruské sily od začiatku konfliktu zajali stovky nepriateľských bojovníkov a odvtedy došlo k niekoľkým výmenám zajatcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet