Na hlavný obsah

Sankcie sa obrátili proti Európe, tvrdí Orbán

Vyhlásil, že by sa Maďarsko malo pripraviť na zdĺhavú vojnu na susednej Ukrajine.

Sankcie sa obrátili proti Európe, tvrdí Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Sankcie sa ako zbraň obrátili proti Európe. Maďarsko by sa malo pripraviť na zdĺhavú vojnu na susednej Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok (26. 9.) maďarský premiér Viktor Orbán.

„Môžeme povedať, že v dôsledku sankcií sa európsky ľud stal chudobnejším a Rusko nepadlo na kolená. Táto zbraň sa obrátila proti nám, Európa si sankciami strelila do nohy,“ vyhlásil Orbán v parlamente.

Podľa Orbána nie je žiadnym prekvapením, že v európskych krajinách padajú vlády. Narážal tak na parlamentné voľby v Taliansku, v ktorých cez víkend zvíťazila strana Giorgie Meloniovej, ktorá sa zrejme postaví na čelo prvej talianskej vlády pod vedením krajnej pravice od druhej svetovej vojny.

Maďarský premiér ďalej uviedol, že jeho vláda chce iniciovať „národné konzultácie“, v ktorých sa bude Maďarov pýtať na sankcie. Tento nástroj Orbán použil, aj keď sa snažil získať domácu podporu pre politiku svojej strany Fidesz týkajúcu sa práv homosexuálov alebo migrácie.

Má dlhodobé spory s Európskou úniou

Orbán vedie dlhodobo spory s Európskou úniou (EÚ), pretože niektoré jeho politické rozhodnutia vníma Brusel ako nedemokratické. Maďarsko v súčasnosti rokuje s Európskou komisiou o uvoľnení financií z európskych fondov, ktoré Únia zablokovala z obáv o právny štát.

„Ak nám bruselskí byrokrati nedajú tieto peniaze, na ktoré má Maďarsko nárok, tak získame tieto nevyhnutné fondy z iných finančných zdrojov,“ hovorí maďarský premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet