Na hlavný obsah

Na siedmom balíku sankcií proti Rusku nepanuje medzi štátmi EÚ zhoda

Proti je obzvlášť Maďarsko.

Na siedmom balíku sankcií proti Rusku nepanuje medzi štátmi EÚ zhoda
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie zatiaľ nenašli spoločnú reč pri rokovaní o siedmom balíku protiruských sankcií. Jeho zásadné súčasti narážajú zvlášť na odpor Maďarska. Pre nezhody na navrhovanom zastropovaní cien ruskej ropy budú krajiny zrejme o tomto kroku rokovať oddelene, napísala v pondelok (26. 9.) agentúra Bloomberg s odvolaním sa na únijné zdroje.

Budapešť sa v pondelok tiež vyslovila proti obmedzeniu spolupráce s ruským jadrovým sektorom. EÚ zatiaľ nedospela k zhode ani v prístupe k Rusom utekajúcim z krajiny pred mobilizáciou.

Európska komisia počas víkendu predstavila členským krajinám návrhy postihov, na ktorých urýchlenú prípravu vyzvali minulý týždeň únijní ministri zahraničia. Európsky blok tým reaguje na mobilizáciu vyhlásenú prezidentom Vladimirom Putinom.

Je to aj reakcia na hlasovanie o pripojení k Rusku, ktoré narýchlo usporiadali v Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny a v samozvaných proruských útvaroch na východe krajiny.

Veľká časť štátov Únie podporuje stanovenie stropu na cenu ropy dovážanej z Ruska. Bloomberg s odvolaním sa na diplomatické zdroje uviedol, že najmä Maďarsko a Cyprus nechcú tento krok podporiť. Vzhľadom na nevyhnutnú jednomyseľnosť pri schvaľovaní sankcií sa bez ich súhlasu ďalšie štáty nezaobídu.

Jadrová spolupráca

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó vyhlásil, že pre Budapešť je neprekonateľnou „červenou líniou“ obmedzenie nukleárnej spolupráce s Ruskom. Maďarsko, ktorého premiér Viktor Orbán sa považuje za hlavného Putinovho spojenca v EÚ, má s ruskou spoločnosťou Rosatom dohody o stavbe nových jadrových reaktorov.

Budapešť si už skôr pod hrozbou veta sankcií vyrokovala výnimku zo zákazu dovozu ruskej ropy, ktorý má začať platiť na prelome rokov. Nebude sa však týkať ropovodu Družba zásobujúceho Maďarsko, ale aj Slovensko a Česko. Orbán navyše už po niekoľkýkrát hovoril o tom, že protiruské sankcie sú neúčinné a mali by ich zrušiť.

Štáty Únie zatiaľ hľadajú zhodu aj na ďalších súčastiach balíka, ku ktorým patrí napríklad zákaz dovozu ruských diamantov. Pobaltské krajiny či Poľsko, ktoré presadzujú rázny prístup vo väčšine navrhovaných opatrení, chcú k súhlasu presvedčiť Belgicko, ktoré z obchodov s diamantmi profituje vďaka veľkému centru v Antverpách.

Činitelia EÚ hovoria o tom, že ak sa rokovania pohnú správnym smerom, mohli by balík v princípe odsúhlasiť lídri členských krajín na neformálnom samite 7. októbra v Prahe.

Rusi utekajúci pred vojnou

Veľvyslanci členských krajín sa v pondelok zišli pre ďalší problém, pred ktorý Úniu postavila Putinova mobilizácia. Na stretnutí so zástupcami Eurokomisie a ďalších inštitúcií preberali možný spoločný postoj k ruským občanom utekajúcim z krajiny pre obavy z mobilizácie.

Podľa vyjadrenia českého predsedníctva, ktoré mimoriadnu schôdzu zvolalo, Komisiu „prizvali k práci na ďalších návrhoch“.

Niektoré krajiny na čele s pobaltskými štátmi nechcú Rusom mieriacim cez ich hranice vyjsť v ústrety a volajú po ďalšom sprísnení vízového režimu. Predseda Európskej rady Charles Michel, naopak, nabádal k snahe nájsť celoúnijnú zhodu, ktorá by Rusom odmietajúcim rozšíriť rady armády poskytla ochranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet