Na hlavný obsah

Vláda tlačí na ľudí, aby šetrili energiami

Nižšie ceny elektrickej energie sa budú týkať len 85 percent spotreby.

Vláda tlačí na ľudí, aby šetrili energiami
Na ilustračnej fotografii plynový sporák. Foto: RTVS

Vláda tlačí na ľudí, aby šetrili energiami. Na budúci rok sa nižšie ceny elektrickej energie budú týkať len 85 percent spotreby. Za zvyšných 15 percent zaplatia domácnosti vyššiu, no stále nie dnešnú trhovú hodnotu.

Individuálne výnimky nachystali aj pre domácnosti, ktoré už nemajú kde ušetriť. Aj pre obyvateľov novostavieb, ktorí nemôžu porovnať ich spotrebu s predchádzajúcimi rokmi.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Koľko zaplatia domácnosti za plyn či elektrinu bude jasné až o pár týždňov. Potvrdil to aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. „V prípade elektriny očakávame ustanovenie regulovanej ceny v novembri. V prípade plynu by to mohlo byť skorej už v októbri tohto roku. Ideme využiť historicky lacný plyn, ktorý máme k dispozícii. Čakáme na schválenie uznesenia vo všeobecno-hospodárskom záujme,“ povedal.

Ten by mal dať väčšie právomoci ministrovi hospodárstva pri prijímaní ďalších opatrení. Dôležité však bude šetriť, prízvukuje vláda aj Európska únia.

Pri elektrine treba ušetriť aspoň 15 percent oproti referenčnému obdobiu, ktorým bude pravdepodobne rok 2020 alebo 2021. Analytik spoločnosti JPX Ján Pišta hovorí, že obavy z ustráženia spotreby nie sú na mieste. Myslí si, že aktuálnej situácii sa prispôsobia aj dodávatelia a ľudí budú informovať.

„Pokiaľ to takto príjmu, tak dodávatelia urobia odberateľom takú službu, že to zverejnia vo svojich aplikáciách alebo im to prípadne vytlačia na zálohovú faktúru alebo im pošlú oznámenie. To, že by niekto nevedel, že prekročil tých 85 % je malá pravdepodobnosť. Kto to bude chcieť vedieť, tak bude mať viacero možností, ako to zistiť,“ tvrdí.

Tí, ktorí šetria, dostanú výnimky

Najjednoduchšou cestou je podľa neho sledovanie elektromeru na pravidelnej mesačnej báze od začiatku roka. No nájdu sa aj domácnosti, ktoré už nemajú ako znížiť svoju nízku spotrebu. Na to upozorňuje aj Jednota dôchodcov Slovenska. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini si podobné šetrenie v bežnej domácnosti nevie predstaviť.

„Fakt neviem, kde by som ušetril. Pracujúci človek, ktorý je väčšinu času preč a príde sa domov večer len vyspať, tak už neviem čo by mal vypnúť. Či sa má potme aj sprchovať a v kúpeľni si zuby čistiť bez toho, aby si zasvietil,“ hovorí.

Pre tých, čo šetria, plánuje rezort hospodárstva pripraviť individuálne výnimky. „Chceme za takéto správanie odmeniť. Ak sú pod priemerom takejto skupiny po odpočítaní 15 %, tak dostanú na plný objem takto spotrebovanej elektriny zlacnený prúd,“ uviedol Galek.

Finálne znenie však ešte musí schváliť vláda. Zvyšok koalície opakovane tvrdí, že opatrenia sú nedostatočné a strana SaS uteká pred rútiacou sa energetickou krízou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika