Na hlavný obsah

Vládna kríza sa blíži do finále. Mená nových ministrov stále nie sú známe

Viacerí žiadajú, aby išlo o odborníkov, nie straníkov.

minister financií Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)
Na snímke minister financií Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).Foto: TASR/koláž RTVS

Vládna kríza sa pravdepodobne blíži do finále. Ministri zo strany Sloboda a Solidarita síce prišli na pondelkové (5. 9.) rokovanie vlády, pravdepodobne však pre nich pôjde o jedno z posledných. Popoludní sa chystajú podať demisie.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) stále nepredstavil mená ich náhradníkov, na čo ho vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová. Koalícia však o menách nových ministrov už rokovala – viacerí členovia žiadajú, aby išlo hlavne o odborníkov a nie straníkov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Odborníci, nie straníci, vyjadril sa líder strany Sme rodina Boris Kollár. Rovnaký názor má aj šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Premiérovi som navrhla, aby miesta po ministroch strany SaS neboli predmetom politikárčenia, ale aby ich obsadili nestraníci – odborníci,“ povedala.

Mená náhradníkov nikto neprezradil

Kto zasadne na ministerské stoličky zatiaľ nikto neprezradil. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) síce povedal, že nejaké mená na stole majú, no ani on ich nešpecifikoval.

Nevie ich ani prezidentka. Ďalšie kroky zváži potom, čo sa demisie stanú realitou. „V prvom rade potrebujem návrh kandidátov od pána premiéra na štyri uvoľnené posty, ak dnes doručia tri zvyšné demisie. Hneď ako sa vrátim z dlhodobo plánovanej zahraničnej cesty, to bude moja priorita,“ uviedla.

Líder strany SaS Richard Sulík už demisiu podal a tvrdí, že sa vráti len v prípade ak odíde minister financií Igor Matovič (OĽANO). „Meno môjho nástupcu neviem dodnes, a to som už niekoľko dní v demisii. Toto je veľmi dobrý príklad toho, ako sa nemá a nedá riadiť štát,“ vyhlásil.

Gröhling: S Matovičom nemôžeme fungovať

Ministri za SaS majú podať demisie už v pondelok (5. 9.) popoludní. Avizoval to minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý hovorí, že vo funkcii by zostal veľmi rád, ale na Matovičovom odchode, rovnako ako Sulík, trvá.

„Nemôžeme fungovať s pánom ministrom financií, nemôžeme neustále žiadať o finančné prostriedky, ktoré sú potrebné pre školstvo, a nedostávať ich. A potom počuť, že o to vôbec nežiadame. Prebieha zvláštna komunikácia, ktorá traumatizuje nielen školstvo, ale aj celé Slovensko,“ skonštatoval.

Matovič sa už viackrát vyjadril, že z postu financmajstra neodíde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko