Na hlavný obsah

Východ Ukrajiny postihli výpadky elektriny

V častiach, ktoré Kyjev dobyl späť.

Východ Ukrajiny postihli výpadky elektriny
Ilustračná fotografia stožiarov elektrického vedenia. Foto: Unsplash

Veľké oblasti východnej Ukrajiny postihol v nedeľu (11. 9.) večer výpadok elektriny. Informovali o tom ukrajinskí predstavitelia a novinári tlačovej agentúry AFP.

Výpadky nastali práve v tých oblastiach, ktoré Kyjev najnovšie dobyl naspäť od ruských inváznych vojakov.

Ukrajinskí predstavitelia v druhom najväčšom meste Charkov a v Doneckej a Sumskej oblasti na východe zverejnili na sociálnych sieťach vyhlásenia, v ktorých oznámili tieto výpadky elektriny.

Novinári AFP zasa potvrdili výpadky v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti.

Vinu pripisujú Rusom

Predstavitelia na východe Ukrajiny pripísali vinu za nedeľňajšie rozsiahle výpadky elektriny ruským útokom na kľúčové zariadenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Gubernátor Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde ukrajinskí vojaci dosiahli najväčšie územné zisky, na sociálnej sieti napísal, že ruské útoky na „kritickú infraštruktúru“ prerušili dodávky elektriny a vody, aj v meste Charkov.

Navyše, hasiči musia dostať pod kontrolu požiare na miestach, ktoré zasiahli ruské útoky, dodal gubernátor Oleh Synehubov.

Šéf Dnepropetrovskej oblasti Dmytro Rezničenko zasa oznámil, že ruskí vojaci tam „zasiahli energetickú infraštruktúru“, a tak sa odplatili za „porážku na bojisku, ktorú nedokážu zniesť“.

Šéf Sumskej oblasti na východe medzitým informoval, že výpadky elektriny a vody mali dopad na najmenej 135 miest a dedín.

Novinári agentúry AFP v Kramatorsku v Doneckej oblasti potvrdili, že prerušenie týchto dodávok zasiahlo aj toto mesto – patrí k najväčším východným mestám stále pod ukrajinskou kontrolou.

Tamojší gubernátor hlásil prerušené dodávky elektriny po celej Doneckej oblasti, ktorú od roku 2014 sčasti kontrolujú separatisti podporovaní Moskvou.

Vyjadril sa aj Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu večer oznámil, že za rozsiahle výpadky elektriny po celej východnej Ukrajine je zodpovedné Rusko.

Zároveň obvinil Moskvu, že útokmi zámerne zasahuje civilnú infraštruktúru. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ukrajinský líder na sociálnych sieťach hlásil „totálny výpadok v Charkovskej a Doneckej oblasti, čiastočný v Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti“. Obvinil z toho „ruských teroristov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet