Na hlavný obsah

Animátor Ollie Johnston vnášal do svojich postáv nezvyčajnú srdečnosť

Oživil nezabudnuteľné priateľstvá, ako napríklad Balúa a Mauglího v Knihe džunglí.

Animátor Ollie Johnston vnášal do svojich postáv nezvyčajnú srdečnosť
Americký filmový animátor Ollie Johnston. Foto: Facebook/Disney Magic

Oliver Martin Johnston Jr. bol americký filmový animátor. Bol jedným z deviatich hlavných animátorov spoločnosti Walt Disney Productions (Disney’s Nine Old Men). Známy bol však pod menom Ollie Johnston. V pondelok ubehlo 110 rokov od jeho narodenia.

Johnston sa narodil 31. októbra 1912 v kalifornskom Palo Alto profesorovi románskych jazykov Oliverovi a Florence Johnstonovým. Mal dve staršie sestry – Winifred a Florence.

Navštevoval miestnu strednú školu a Stanfordskú univerzitu, kde pracoval na univerzitnom humoristickom časopise Stanford Chaparral s budúcim animátorom Frankom Thomasom. Viazalo ich celoživotné priateľstvo. Ollie v poslednom ročníku prestúpil na Chouinard Art Institute v Los Angeles.

„Keď Walta niečo hnevalo, povedal: ‚Ahoj, Oliver!‘. Ak bolo všetko v poriadku, povedal: ‚Ahoj, Ollie!'“

Ollie Johnston

Do štúdia Walta Disneyho nastúpil 21. januára 1935 ako animátorský učeň a pracoval na prvých krátkych Disneyho filmoch, ako napríklad Mickeyho záhrada či Korytnačka a zajac, ktorý získal Oscara za najlepší krátky kreslený film.

Neskôr pracoval ako animátor a režisér animovaných filmov na viac ako 24 celovečerných filmoch, vrátane Snehulienky a siedmich trpaslíkov, Fantázie, Piesne o Juhu, Popolušky, Alice v krajine zázrakov, Lady a Tramp a Šípkovej Ruženky.

Vážil si svoj vzťah k postavám, ktoré animoval

Animátor Ollie Johnston vniesol do svojich postáv nezvyčajnú úroveň srdečnosti a úprimných emócií, píše internetový portál Walt Disney Archives. Ako spomínal jeho celoživotný priateľ a kolega animátor a legenda spoločnosti Disney Frank Thomas: „Ollie bol jediný zo štúdiových animátorov, ktorý citlivo vnímal vzťahy medzi postavami a ich vplyv na príbeh.“ Podľa Thomasových slov Ollie „svojou srdečnosťou ovplyvnil mnohé Disneyho rozpávkové postavičky“.

Na snímke americký filmový animátor Ollie Johnston.
Na snímke americký filmový animátor Ollie Johnston.Foto: Facebook/Studio 360

Ollie oživil nezabudnuteľné priateľstvá, ako je priateľstvo Balúa a Mauglího v Knihe džunglí a pochlebovačný vzťah medzi Sirom Hissom a princom Johnom v Robinovi Hoodovi.

Vážil si aj svoj vlastný vzťah k postavám, ktoré animoval, vrátane Thumpera z Bambiho, pána Smeeho z Petra Pana a trojice rozprávkových víl zo Šípkovej Ruženky. „Boli to všetko dobrí priatelia, na ktorých rád spomínam,“ povedal raz Johnston.

V roku 1943 oženil s kolegyňou zo spoločnosti Disney, s umelkyňou Marie Wortheyovou, ktorá sa venovala maľbe tušom a farbami. Marie Johnstonová zomrela 20. mája 2005 vo veku 87 rokov.

Ollieho celoživotným koníčkom boli parné vlaky. Od roku 1949 staval vo svojom dome vo Flintridge v Kalifornii miniatúrnu záhradnú železnicu La Cañada Valley Railroad s tromi lokomotívami v mierke 1:12. Lokomotívy teraz vlastnia jeho synovia.

Po 43 rokoch práce v Disneyho štúdiu odišiel Ollie v roku 1978 do dôchodku. Spolu s Frankom Thomasom sa stal spoluautorom štyroch kníh o ich práci animátorov kreslených filmov.

Spolu s Frankom sa v roku 1995 stali hrdinami dokumentárneho filmu Frank a Ollie, ktorý zachytáva ich jedinečné priateľstvo od začiatkov na Stanforde až po ich tvorivý vzťah v spoločnosti Disney.

Posledný z Disneyho „deviatich starcov“

Počas osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch 20. storočia Johnston pôsobil v poradnom zbore Národného inštitútu študentských filmov a často sa zúčastňoval na udeľovaní výročných cien tohto filmového festivalu.

V roku 1989 mu spoločnosť The Walt Disney Company udelila cenu Disney Legend Award. V novembri 2005 mu vtedajší americký prezident George W. Bush na slávnostnom ceremoniáli v Oválnej pracovni udelil prestížnu Národnú medailu za umenie.

Na snímke úplne vpravo animátor Ollie Johnston.
Na snímke úplne vpravo animátor Ollie Johnston. Foto: Wikimedia Commons

Ollie ako posledný žijúci člen Waltovej legendárnej skupiny „deviatich starcov“ zomrel 14. apríla 2008 v Sequime v americkom štáte Washington.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet