Na hlavný obsah

Drlička ponúkol Milanovej okrem demisie viacero alternatív

Ani jedna z nich neprešla.

Drlička ponúkol Milanovej okrem demisie viacero alternatív
Na snímke v popredí končiaci generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Foto: TASR

Okrem svojej demisie ponúkol odchádzajúci riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO) viacero alternatív riešenia situácie, ktorá nastala po jeho výrokoch v Budapešti.

A to napríklad v podobe skrátenia jeho mandátu do konca sezóny, zníženia platu či zotrvania na mieste do momentu ukončenia výberového konania na nového riaditeľa. Tie však boli odmietnuté. Ako manažéra ho trápia nedokončené projekty. „Najhoršie, čo sa môže divadlu stať je, že zostane bez vedenia,“ myslí si. Informoval o tom v utorok (25. 10.).

„Chcem sa veľmi jasne ospravedlniť za môj výrok v Budapešti, vetu som absolútne oľutoval, politikom neprajem nič zlé,“ povedal. Súhlasí tiež s tým, že verejný činiteľ takéto výroky vyslovovať nemá. Jeho slová nemali za cieľ štvať verejnosť proti politikom. Za nemiestne považuje, že sa jeho výrok spája s teroristickým útokom na Zámockej.

Za kľúčový moment v Budapešti považuje zistenie, že debata sa streamovala. Tvrdí, že o tom nevedel. „Mal som pocit, že sedím v miestnosti, kde sa rozprávam s kolegami,“ vysvetlil. Doplnil však, že ho to neospravedlňuje, ale vysvetľuje to kontext, v ktorom to povedal.

Jeho vyjadrenia na konferencii v Budapešti boli podmienené, ako to nazval „šikanou zo strany štátu“ a neustálym tlakom.

Ako poznamenal, šikana sa rozpútala v súvislosti s prepúšťaním sólistov operného súboru a po vysvetľovaní tejto situácie na rokovaní mediálneho parlamentného výboru. Postup a správanie sa členov parlamentného výboru boli podľa neho neúctivé a vzdialené konštruktívnej odbornej diskusii. Dodal, že po tom sa spustila politická šikana. A to v rôznych formách, „od vyjadrení členov výboru, ktorí chceli okamžite moju hlavu, predvolaní a až po kontroly, ktoré nám sem neustále posielali a chceli niečo nájsť“.

„Ľudia, ktorí nikdy neriadili kultúrnu inštitúciu mi vyčítali manažérske rozhodnutia, najmä prepustenie časti sólistov opery,“ dodal.

Bošnák ozrejmil, že budúci rok fungovania divadla je zafinancovaný s výnimkou valorizácie. Podarilo sa im dohodnúť 23 miliónov eur. Nastupujúce vedenie však bude musieť tému valorizácie riešiť.

Reakcia Čekovského

Iniciovať rôzne kontroly a poslanecké prieskumy ministerstiev a ich podriadených organizácií parí medzi skromné množstvo právomocí, ktoré parlamentný výbor má a ich využívanie si netreba zamieňať so šikanou.

V reakcii na utorkové vyjadrenia končiaceho generálneho riaditeľa SND to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

Práve členovia kultúrneho výboru mali podľa Drličkových slov v predchádzajúcom období rôznymi formami šikanovať manažment SND.

Čekovský pripomína, že kontrola fungovania ministerstiev a im podriadených inštitúcií je základnou úlohou parlamentných výborov.

„Vybor NR SR pre kultúru a média k tomu od začiatku volebného obdobia pristupuje veľmi aktívne. Snažíme sa zaoberať všetkými závažnými podnetmi od občanov, ale aj zamestnancov štátnych a verejnoprávnych inštitúcií,“ dodal Čekovský.

Upozornil, že výbor podobným spôsobom ako k SND pristupoval napríklad aj k RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko