Na hlavný obsah

Dušan Dědeček ide do väzby, rozhodol krajský súd

Krajský súd zrušil rozhodnutie okresného súdu.

Dušan Dědeček ide do väzby, rozhodol krajský súd
Dušan Dědeček na Krajskom súde v Bratislave 14. októbra 2022. Foto: TASR

Krajský súd v piatok (14. 10.) rozhodol o vzatí Dušana Dědečka do väzby. Ten je zodpovedný za smrť piatich ľudí, keď jeho auto vo vysokej rýchlosti v nedeľu (2. 10.) narazilo do stojaceho davu na zastávke Zochova v bratislavskom Starom Meste.

Dôvodom na väzobné stíhanie je reálna obava z pokračovania v trestnej činnosti. Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry žiadal pre Dědečka aj väzbu pre hrozbu úteku. Predsedníčka senátu krajského súdu zdôraznila, že vzatie do väzby nie je rozhodnutím o vine obvineného.

„Senát považuje u obvineného obavu z pokračovania v trestnej činnosti za reálnu vzhľadom na jeho konanie a správanie počas celého dňa, kedy sa žalovaný skutok stal a v nadväznosti na jeho priestupkovú minulosť. Rozhodnutie je právoplatné,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Rozhodnutie nebolo jednomyseľné, skončilo sa pomerom hlasov 2:1. Čiže jeden člen senátu bol za to, aby Dědečka stíhali na slobode.

„Rešpektujeme rozhodnutie súdu. Klient bol na túto alternatívu pripravený. Ťažko sa zmieruje s tým čo spravil, trestnému stíhaniu sa nevyhýbal, je pripravený niesť následky,“ priblížil Dědečkov obhajca Jiří Kučera.

Svoj čin opätovne ľutoval

Dědeček svoj čin pri príchode na súd opätovne oľutoval. „Veľmi ma mrzí, čo som urobil. Viem, že nemôžem povedať asi nič, čo by mi uverili, ale budem ich prosiť po zvyšok života o odpustenie,“ povedal.

Prokurátor vo svojej sťažnosti proti nevzatiu do väzby obvineného argumentoval napríklad jeho vekom 60 rokov, čo spolu s možným vysokým trestom zakladá riziko úteku. Dědečkov obhajca Jiří Kučera, naopak, pred súdom uviedol, že obvinený polícii odovzdal svoj pas.

Dědeček zase pred súdom vyhlásil, že na súd príde vždy vtedy, keď bude predvolaný. „Nikdy nebudem riadiť žiadne motorové vozidlo,“ povedal s tým, že incident je aj podnetom odnaučiť sa piť. Takisto argumentoval, že má povinnosti v rámci svojho zamestnania v Deaflympijskom výbore Slovenska.

O jeho väzbe rozhodoval Okresný súd Bratislava I minulý týždeň vo štvrtok (6. 10.). Rozhodol, že Dědeček do väzby nepôjde. Sudca pre prípravné konanie síce skonštatoval dôvodnosť vzneseného obvinenia, ale dôvody na vzatie obvineného do väzby nevidel. Prokurátor Juraj Chylo proti tomu podal sťažnosť.

Polícia Dědečka obvinila z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko